Cu cât se scumpesc poliţele RCA din 2021

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţele RCA se vor scumpi din 2021 în funcţie de tipul de asigurare încheiată, vechimea maşinii şi în funcţie de asigurat, respectiv persoană fizică sau persoană juridică, au declarat pentru „Adevărul” surse din piaţă.

„Începând cu anul viitor poliţele RCA se vor scumpi cu 10-15%, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice, în funcţie de tipul de asigurare şi de vechimea maşinii,

Îintr-o piaţă în care primele două companii  acoperă 74% din poliţe ( o situaţie aberantă, unică la nivelul UE), creşterea preţurilor vine să mai echilibreze ofertele în condiţiile în care, cel puţin până în prezent, s-au practicat preţuri sub costuri, fapt care a dereglat complet plaja de oferte.

Poate prin creşterea uşoară a preţurilor, firmele vor avea mai mulţi bani să ofere servicii de calitate, să repare la timp, piaţa să funcţioneze ca una cu adevărat concurenţială. Să nu mai ajungem ca în 2015-2016 când, după falimentele Astra şi Carpatica, preţurile au urcat şi cu 200% conducând la stablirea unor tarife maxime, prin lege”, a declarat pentru „Adevărul” consultantul economic Adrian Negrescu.

„În România este o piaţă în care primii doi jucători asigură aproximativ 70% dintre asigurările RCA. Sunt undeva la 6 milioane de contracte RCA. Din estimările pe care le avem, majorarea va fi în jurul a 50 de lei pe poliţă, adică un procent de 10%.

Şoferii vor plăti mai mult, în special pentru poliţele emise pe perioade mai mici de un an.

Însă, dacă acest preţ creşte, ar trebui să se vadă într-o eficientizare a activităţii, din momentul în care ai plătit poliţa şi ai un accident, timpii ar trebui să fie mai scurţi şi calitatea serviciilor să fie una mai bună. Trebuie spus şi faptul că principalii jucători din piaţă de asigurări obligatorii din 100 de lei încasaţi, plătesc 120 de lei pentru reparaţii. Este o creştere bună, având în vedere că în anii trecuţi am avut două firme de asigurări care au intrat în faliment, iar atunci preţurile au explodat cu 200% şi a fost nevoie de intervenţia statului pentru a limita preţurile la un nivel maxim.

Este un lucru bun din punct de vedere al serviciilor, ar trebui să se vadă în calitatea reparaţiilor maşinilor cea mai mare creştere de preţ se aplică poliţelor RCA încheiate până într-un an de zile.

Cele mai multe asigurări sunt încheiate în România pe şase luni, în jur de 80%. Este un comportament de consum puţin ciudat, dar asta pentru că în general românii nu au bani pentru a plăti un preţ cerut de asigurător pentru un an de zile”, a adăugat specialistul.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite