Cu cât s-ar putea contracta economia Rusiei în acest an. „Importurile de bunuri de consum s-au redresat în mare măsură”

0
0

Economia Rusiei se va contracta cu mai puţin de 3% anul acesta, deoarece soliditatea pieţei forţei de muncă a ajutat la atenuarea impactului asupra economiei al conflictului din Ucraina, a afirmat luni prim vicepremierul rus Andrei Belousov, citat de Reuters.

Rusia se aşteaptă la un declin al economiei de mai puţin de 3%, Foto: Shutterstock
Rusia se aşteaptă la un declin al economiei de mai puţin de 3%, Foto: Shutterstock

În 2022, PIB-ul Rusiei va scădea cu „uşor peste 2%", iar în 2023 „cu cel mult 1%", a prognozat Belousov, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, unii economişti previzionează un declin al economiei Rusiei de 15% în 2022, în contextul sancţiunilor occidentale impuse în urma invadării Ucrainei.

Conform estimărilor Fondului Monetar Internaţional, Rusia va înregistra un declin al PIB-ului de 6% în 2022 (faţă de scăderea de 8,5% previzionată în aprilie), în timp ce anul viitor economia ar urma să se contracte cu 3,5% (faţă de un nivel de 4,7% estimat anterior).

De asemenea, Belousov a declarat că rata inflaţiei se va situa la 12%-13% în 2022, sub estimările anterioare, în urma evoluţiei peste aşteptări a economiei.

Importurile de bunuri de consum s-au redresat în mare măsură, datorită schemelor paralele de import, destinate să înlocuiască bunurile occidentale ale firmelor care s-au retras de pe piaţa rusă, a adăugat oficialul.

Economia Rusiei, în fața unei presiuni externe fără precedent, s-a dovedit a fi mai stabilă decât au prezis analiștii occidentali. Această opinie a fost exprimată recent de ziarul britanic Financial Times (FT).

Publicația a atras atenția asupra acțiunilor Băncii Centrale a Federației Ruse, care „a introdus măsuri de control al mișcării capitalului și a majorat brusc rata cheie” după începerea invaziei Federației Ruse în Ucraina, pentru a stabiliza rubla. În plus, creșterea prețurilor la resursele energetice și creșterea aprovizionării cu acest combustibil către China, India și Turcia au contracarat eforturile statelor europene de a abandona gazele și petrolul din Rusia.

FT a mai adăugat că o serie de companii occidentale continuă să opereze în Federația Rusă, iar cele care au decis să părăsească piața rusă și-au vândut activele unor oameni de afaceri locali, astfel încât întreprinderile în sine mai funcționează.

În același timp, Financial Times a sugerat că, pe termen lung, economia rusă se poate confrunta cu dificultăți serioase din cauza lipsei de acces la tehnologiile occidentale pe care China sau alți parteneri ai Moscovei nu le pot oferi. În același timp, ziarul a sugerat că restricțiile din Occident au contribuit la „reducerea probabilității unei campanii militare ruse pe termen lung” în Ucraina sau a începerii unei alte operațiuni similare în viitor.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite