CSAT: Nokia poate folosi echipamentele 5G în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis că Nokia și MB Telecom-LTD-SRL pot utiliza echipamentele de infrastructură 5G, decizia fiind publicată luni seara în Monitorul Oficial.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Informația a fost publicată pe LinkedIn de către Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM.

„Începând de astăzi, 2 companii din grupul #Nokia sunt autorizate de guvernul României să utilizeze tehnologii, echipamente și software în infrastructurile informaționale și de comunicații de interes național, precum și în rețelele #5G. În cele din urmă, avem concurență și pe piața furnizorilor 5G”, a scris Eduard Lovin, publicând articolul din Monitorul Oficial.

image

Cele două firme care au primit acum avizul CSAT sunt Nokia Solutions and Networks OY Finlanda și Nokia Networks SRL Timișoara, ambele parte ale grupului finlandez Nokia, unul dintre cei mai mari producători de echipamente și soluții 5G alături de Huawei și Ericsson.

O altă firmă care a obținut luna trecută avizul CSAT este MB Telecom-LTD-SRL, potrivit datelor Hotnews.

În luna februarie din acest an, Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) a respins solicitarea acestor două firme Nokia pentru obținerea autorizării de a utiliza tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor IT de interes național, precum și în rețelele 5G din România.

Nokia a dat în judecată Guvernul

Guvernul, dat în judecată pentru excluderea a două companii Nokia de la furnizarea de echipamente 5G

Nokia Solutions and Networks OY şi Nokia Networks SRL au decis să dea în judecată Guvernul României după ce nu au obţinut autorizarea CSAT pentru a utiliza echipamente de infrastructură 5G în reţelele de comunicaţii din ţară.

Dosarul a fost înregistrat pe 25 martie 2022 la Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscalia de la Curtea de Apel Bucureşti, fără a fi stabilit încă un termen de judecată.

Obiectul procesului vizează anularea deciziei Guvernului nr. 167/2022, bazată pe o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), prin care li s-a interzis practic să participe cu echipamente în construcţia viitoarelor reţele de comunicaţii 5G din România.

Nokia este unul dintre cei mai mari producători de echipamente şi soluţii 5G alături de Huawei şi Ericsson, iar Guvernul nu şi-a motivat acest refuz.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite