Criză în industria lemnului: Cum a ajuns România să se confrunte cu un deficit de masă lemnoasă, dar şi cu preţuri uriaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Industria lemnului se confruntă cu o criză artificială din cauza implementării unor măsuri legislative inadecvate, care au condus la blocaje şi la restrângerea resursei de masă lemnoasă disponibilă, cu impact direct asupra preţurilor, consideră Cătălin Tobescu, preşedintele Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn.

„Criza din industria lemnului este una artificială, dar dacă se prelungeşte durata acesteia, efectele prin decapitalizarea industriei lemnului şi reducerea capacităţilor de producţie se vor răsfrânge pe termen lung.

Asociaţia noastră solicită eliminarea blocajelor induse de evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice şi ofertarea de masă lemnoasă de către Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva cu respectarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase, la nivelul posibilităţii prevăzute de amenajamentele silvice. De asemenea, solicităm finanţarea sectorului forestier prin Planul Naţional Strategic 2023-2027 şi eliminarea barierelor şi costurilor administrative inutile induse de SUMAL în circulaţia masei lemnoase", a declarat Constantin Tobescu, informează Agerpres.

Acesta a explicat cum s-a ajuns în situaţia actuală în care România se confruntă cu un deficit de masă lemnoasă, dar şi cu preţuri exorbitante la lemn şi de trei ori mai mari decât anul trecut.

„SUMAL 2.0 (Sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos n.r.) a blocat în primăvara anului trecut, într-o anumită măsură, marcările la persoane fizice. SUMAL de când a fost făcut nu a respectat Codul Silvic, care spune că trebuie să fie norme pentru circulaţia materialelor lemnoase şi pentru consumul micului proprietar. Nu se poate ca pentru o fărâmă de lemne omul să meargă de patru ori în teren, ca să ia legal trei metri cubi de lemne de pe proprietatea lui şi să îi ducă acasă. De asemenea, au făcut infracţiuni din orice tăiere de arbore. Şi, în aceste condiţii, de pe 800.000 de hectare de păduri, fărâmiţate, deţinute de mici proprietari, şi 500.000 de hectare de păşuni şi fâneţe nu se mai recoltează aproape nimic, deşi de aici intrau undeva la 3-4 milioane de metri cubi. Şi atunci, din toamna anului trecut, s-a creat un deficit de resursă şi oamenii au trebuit să plătească mai mult pentru lemne, chiar 5 - 6 - 7 milioane de lei/mc (lei vechi n.r.) aici în sudul ţării, iar la retaileri a ajuns şi la 9 milioane de lei. Sunt nişte costuri enorme", a spus Tobescu.

Acesta susţine că din cauza blocajelor SUMAL din primăvară o parte din resursa de lemn necesară industriei, respectiv fabricilor de cherestea, a mers direct către populaţie pentru lemn de foc şi aşa s-a ajuns la preţuri de aproximativ 1.500 lei/mc la cherestea.

„Întotdeauna lemnul pentru industrie era puţin mai scump decât lemnul de foc, pentru că era mai de calitate, dar în momentul în care lemnul de foc a ajuns la 500 de lei/mc, buşteanul de gater de fag nu se mai duce în fabricile de cherestea ci direct la lemn de foc la populaţie şi în toamnă o parte din resursa de lemn pentru industrie s-a dus pentru lemn de foc. Şi mai este o realitate, faptul că populaţia îşi cumpără lemne în ultimul moment, le cumpără în toamna, iar toamna preţurile începuseră să fie mari din cauza blocajelor SUMAL din februarie-martie. Practic, s-au dublat preţurile faţă de cele din primăvara, iar cherestea era la 1500 lei /mc", a subliniat preşedintele Prolemn.

Potrivit datelor furnizate de Prolemn, preţurile cherestelei de răşinoase s-au dublat în ultimul an în România, de la o medie de 600-640 lei/mc la începutul anului trecut până la maxime de 1.200-1.500 lei/mc. De asemenea, preţul peleţilor a crescut cu 70-80%, de la 1.000 lei/tonă la 1.700 -1.800 lei/tonă, inclusiv în cazul mobilei, unde creşterile de preţuri sunt de la 15% la 60%, în funcţie de calitate, cu creşteri mai mari pentru mobila bazată pe lemn masiv.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite