Cristian Popa, BNR: Epoca banilor ieftini s-a încheiat

0
Publicat:

Epoca banilor ieftini s-a încheiat, susține Cristian Popa, membru al Consiliului de administraţie BNR.

Banca Națională a României, Foto: Arhivă Adevărul
Banca Națională a României, Foto: Arhivă Adevărul

Cea mai agresivă creștere a dobânzii din istoria Băncii Centrale Europene (BCE). Socul inflaționist a impus măsuri fără precedent peste tot în lume. În zona euro, BCE a fost nevoită să acționeze ferm cu ceea ce putem numi astăzi ,,cea mai agresivă creștere a dobânzii din istoria sa”. În mai puțin de jumătate de an, BCE a majorat rata dobânzii cu 250 puncte de bază pentru principalele operațiuni de refinanțare.”, a transmis Cristian Popa pe pagina sa de Facebook.

Conform acestuia, chiar și așa, mulți economiști consideră că trebuia mai mult și mai devreme.

Chiar dacă o mare parte din inflație este de natură exogenă (șocul energetic), transmisia rapidă și puternică a acestui șoc în toate celelalte prețuri îngrijorează și constrânge băncile centrale să ia măsuri folosind cel mai eficient medicament în lupta cu inflația și anume creșterea dobânzilor. Mai mult, pe lângă scumpirea banilor, BCE a anunțat și o înăsprire cantitativă (QT) începând din martie 2023, deci banii devin și mai rari, practic o reversare a politicii ultra-relaxate din ultimul deceniu. Epoca banilor ieftini s-a încheiat”, arată reprezentantul BNR.

Foto: Facebook Cristian Popa
Foto: Facebook Cristian Popa

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joia trecută, să majoreze dobânda de referinţă cu 50 puncte de bază, a patra majorare consecutivă a costului creditului, în speranţa că dobânzile mai mari vor frâna o inflaţie record din zona euro, transmitea Reuters.

Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE şi, pe baza unei revizuiri substanţiale în sus a prognozelor de inflaţie, se aşteaptă să continue să le majoreze", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi, 15 decembrie, a Consiliului guvernatorilor BCE.

Ca urmare a deciziilor adoptate joi, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 2,50%, 2,75% şi, respectiv, 2,00% începând cu 21 decembrie 2022.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite