Cresc pensiile, de astăzi. Cu cât se majorează şi când intră în plată

0
0

Cresc pensiile de astăzi, 1 septembrie. Valoarea punctului de pensie se majorează la 1.265 de lei, în timp ce pensia minimă garantată creşte la 704 lei. Pensiile mărite pentru cei peste 5 milioane de pensionari vor fi plătite începând de luni.

La 1 septembrie 2019 a intrat în vigoare o serie de prevederi incluse atât în noua lege a pensiilor, cât şi în controversata Ordonanţă 114, respectiv: majorarea punctului de pensie şi a pensiei minime garantate.

Mai precis, de la 1 septembrie 2019, punctul de pensie se majorează de la 1.100 lei la 1.265 de lei, valoarea lui crescând cu 15%. Acest lucru va aduce o majorare a tuturor celor aproape 5 milioane de pensii din România.

De asemenea, tot de la 1 septembrie, pensia minimă garantată sau indemnizaţia socială pentru pensionari se majorează cu 64 de lei, de la 640 de lei la 704 lei.

Totodată, indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate se majorează de la 880 lei la 1.012 lei.

Simulare

Potrivit ministrului Muncii Marius Budăi, procentual, majorarea va fi de 15% „în mână”. „Dacă ne referim la procente, este vorba de aproximativ 15% pentru toţi pensionarii. Această majorare este stabilită prin Ordonanţa 114 şi Noua Lege a Pensiilor”, spune Budăi.

Ministrul Muncii a făcut o simulare pe o pensie de 803 lei, care va creşte de la 1 septembrie odată cu majorarea punctului de pensie cu 15% la 924 de lei.

Odată cu majorarea de la 1 septembrie 2020, aceeaşi pensie va ajunge la 1.296 de lei, iar la 2021 la 1.369 lei.

Când vor fi plătite pensiile majorate

Plata noilor cuantumuri de pensii majorate va începe efectiv de luni, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Suntem cu toate pensiile recalculate. Taloanele sunt tipărite, sunt făcute primele plăţi către Poşta Română. De luni, începem efectiv plata noilor cuantumuri de pensii. După cum ştiţi, prin Ordonanţa 114, am prevăzut această majorare de punct de pensie, astfel încât la construcţia bugetului pe anul 2019 am avut bază legală şi am majorat. Marius Budăi Ministrul Muncii

Ministrul Muncii a dat asigurări că există bani la buget pentru acerastă creştere.

Bugetul de pensii a fost suplimentat 517 milioane de lei, recent, prin rectificarea bugetară. Cel mai probabil, măsura a fost necesară pentru asigurarea creşterii punctului de pensie de la 1 septembrie, conform calendarului asumat în Programul de Guvernare.

Exemple de majorare a pensiilor

Cât a costat amânarea majorării punctului de pensie

Anul acesta, Guvernul a amânat majorarea punctului de pensie. În loc ca acesta să crească de la 1 ianuarie 2019, el creşte la 1 septembrie 2019.

Un simplu calcul arată că punctul de pensie ar fi crescut cu 165 lei, având un impact de 1.320 lei în cele opt luni de amânare.

Fostul preşedinte Traian Băsescu susţinea că pensionarii au fost păcăliţi cu peste 3,8 miliarde de lei din cauză că Guvernul nu a indexat pensiile cu inflaţia la fiecare început de an. 

El a realizat o serie de calcule pentru anii 2018 şi 2019.

Acestea arată că fiecare pensionar a pierdut 258 RON în anul 2018, raportat la pensia medie, din cauză că pensia nu a fost indexată cu inflaţia la începutul anului, ci în iulie.

De asemenea, în 2019, 564 RON este suma pierdută de fiecare pensionar, raportată la pensia medie, din cauză că indexarea se va face abia în septembrie.

Cât ne costă legea pensiilor

Legea pensiilor prevede un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în acest an, de 24,8 miliarde de lei în 2020, de 58,1 miliarde de lei în 2021, iar în 2022 de 81,1 miliarde de lei.

Punctul de pensie va creşte etapizat până în anul 2021, când va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie.

Astfel, în 2019 va fi de 1.265 de lei, în 2020 - 1.775 de lei şi în 2021 - 1.875 de lei. Din anul 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Critici faţă de majorările de pensii

Economiştii şi instituţiile internaţionale au criticat noua lege a pensiilor, spunând că deşi majorările de pensii sunt bune, nu există banii pentru a susţine aceste creşteri.

Într-un raport din luna iunie, Comisia Europeană spune că noua lege a pensiilor, adoptată de Parlament în decembrie 2018, este susceptibilă să pună în pericol sustenabilitatea finanţelor publice.

Fondul Monetar Internaţional a avertizat, vineri, că noua lege a pensiilor ar putea submina sustenabilitatea fiscală şi ar trebui să fie supusă unei revizuiri cuprinzătoare, echilibrând nevoile sociale, de echitate şi de investiţii, în conformitate cu spaţiul fiscal disponibil.

De asemenea, agenţia de rating Standard&Poor’s susţine că guvernul s-ar putea să folosească detalii din legea pensiilor pentru a condiţiona anumite creşteri efective de pensii de disponibilitatea fondurilor fiscale. „Ne aşteptăm ca ajustările fiscale să implice probabil anularea unor creşteri de pensii anticipate în legea pensiilor recent introdusă”, susţine Standard&Poor’s.

Oficialii din Guvern susţin că sunt bani la buget pentru majorări. Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici declara recent că „tot ce spune legea pensiilor azi va fi aplicată fără niciun fel de discuţie”. „Se dublează (pensiile n.r). Se va aplica. Doi la mână, ar trebui să fie foarte clar că nu este un lucru uşor, ar părea la prima vedere imposibil de aplicat şi oamenii ar trebui să înţeleagă că este o singură şansă. Acum poate o să se spună sigur, da, PSD. Da, aşa este, pentru că a fost o nebunie, este o nebunie astăzi, dar poate deveni o nebunie frumoasă dacă rămânem în continuare la guvernare”, a declarat el. Ministrul a precizat că banii pentru legea pensiilor vor fi, anul acesta şi anul viitor, însă punctul de maximă de provocare va fi 2021.

Pensia medie creşte cu 1 leu pe lună

Potrivit datelor Ministerului Muncii, numărul total al pensionarilor din România este de 4.964.018, dintre aceştia, 4.668.104 beneficiază de pensii de stat şi 295.900 sunt pensionari agricultori.

La finalul lunii iunie, cei 4,67 milioane de pensionari încasau, în medie, 1.188 lei, cu 1 leu mai mult decât în luna mai, potrivit ultimelor statistici furnizate de Casa Naţională de Pensii Publice.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite