Consumul de peşte va creşte cu 20% până la Crăciun, deşi preţurile au crescut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai mari importatori de peşte din România prognozează o creştere a vânzărilor cu 20% faţă de perioada anterioară începerii postului Crăciunului. Creşterea de numai 20%, faţă de 30% în 2016, este explicată prin scumpirea produselor din cauza inflaţiei şi scumpirii produselor premium de import.

Postul Crăciunului este, alături de Postul Paştelui, una dintre perioadele în care se înregistrează cele mai mari vânzări de peşte în timpul anului. Potrivit prognozelor Alfredo Seafood, în cele şase săptămâni din ultimul mare post din 2017 (15 noiembrie – 25 decembrie), vânzările de peşte pe piaţa autohtonă vor creşte cu circa 20%. 

“Creşterea consumului în această perioadă se explică în primul rând prin dieta din timpul postului, când singura carne permisă în anumite zile este cea de peşte. De asemenea, s-a creat o tradiţie prin care chiar şi românii care nu ţin post, mănâncă mai multe produse pescăreşti în timpul 

aşa-numitelor dezlegări la peşte”, au explicat reprezentanţi ai Alfredo Seafood, importator şi distribuitor de produse din peşte.

Potrivit acestora, în aceeaşi perioadă a anului trecut s-a înregistrat o creştere a consumului de circa 30%, anul acesta estimându-se o că se va consuma cu 20% mai mult decât în perioada anterioară începerii Postului Crăciunului.

„Această modificare cred că este determinată de o serie de factori printre care aş menţiona: creşterea preţurilor din cauza inflaţiei, precum şi a avântului economic înregistrat în ultima perioadă în Europa Occidentală, care a produs o uşoară majorare a costurilor produselor premium de import. De asemenea, dacă anul trecut consumul mai ridicat de peşte s-a bazat şi pe scăderea TVA-ului, deja acest lucru nu mai este de actualitate”, explică Mihai Cristian Dărmănescu, fondator al Alfredo Seafood.

Printre cele mai cumpărate soiuri de peşte se numără atât somonul, macroul, merluciul şi codul, provenite din captură şi acvacultură din afara ţării, congelate sau proaspete, cât şi soiuri din producţia autohtonă cum sunt crapul, păstrăvul, sângerul, carasul sau novacul. 

Vânzări crescute în această perioadă se înregistrează şi pentru peştii de acvacultură din zona Mediteranei cum sunt dorada, lupul de mare sau corvina, cărora li se adaugă câteva specialităţi precum: calcanul, tonul, codul negru (butterfish), grouper-ul, peştele dentex, dorada roşie, peştele spadă etc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite