Consultant fiscal: Majorarea pensiilor deschide cutia Pandorei. De ce cresc pensiile şi nu cresc salariile profesorilor?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consultantul fiscal Gabriel Biriş susţine că majorarea pensiilor cu 14% deschide cutia Pandorei, deoarece vor apărea discuţii precum „de ce cresc pensiile şi nu cresc salariile profesorilor”.

„Vă mărturisesc, sunt foarte, foarte îngrijorat de ce se întâmplă cu finanţele ţării, în plină criză globală...  Guvernul a anunţat că pensiile nu vor creşte cu 40%, ci «doar» cu 14%”, a scris Biriş, într-o postarea pe Facebook. 

Potrivit lui, acest lucru înseamnă că costul suplimentar cu majorarea pensiilor din septembrie scade de la aproximativ 10,3 miliarde lei (2020, 4 luni) la „doar” 3 miliarde, însă pentru 2021 aceşti 3 miliarde se vor tripla (asta dacă nu apar alte modificări).

Cei 9 miliarde lei se vor adăuga la un deficit care oricum va fi uriaş, doar suma asta este aproximativ 1% dintr-un PIB ce va fi redus semnificativ de criză.  Cum va arăta oare bugetul pe 2021, după ce anul acesta vom termina cu un deficit de peste 8% PIB, adică 25% din cheltuieli?”, afirmă Biriş.

Consultantul fiscal subliniază că, în plus, majorarea pensiilor deschide cutia Pandorei.

„De ce cresc pensiile şi nu cresc salariile profesorilor este doar o primă temă de discuţie, frustrarea dascălilor fiind evident îndreptăţită... Amplificăm spirala distructivă a creşterilor de costuri, dar mai apar şi scăderi de venituri (nu numai din cauza crizei, dar şi cauzate de măsuri legislative de genul reducerilor de impozite)”, susţine Biriş.

Consultantul fiscal menţionează că nu vede o proiecţie a creşterilor de acum (pensii, salarii) pentru anii ce vor urma.

„O astfel de proiecţie, incluzând creşterile conform actelor normative deja în vigoare (legea pensiilor, legea salariilor bugetarilor) ar ajuta să înţelegem mai bine ce ne aşteaptă şi dacă putem duce tot ce s-a aprobat în ultimii 3 ani de dezmăţ bugetar...”, conchide Biriş.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite