Articol publicitar

Condiții de funcționare a unui sistem fotovoltaic

Publicat:

Pentru a funcționa eficient, sistemele fotovoltaice de tip on-grid impun anumite cerințe esențiale. Într-un articol precedent, prezent pe blog-ul ROMSIR, am abordat situațiile care pot influența eficiența panourilor fotovoltaice. Pe lângă acestea, un sistem fotovoltaic poate întâmpina diverse limitări legate de rețeaua electrică națională la care este conectat.

image

Un sistem fotovoltaic on-grid, deși funcționează ca o unitate de producție de energie electrică, necesită o conexiune constantă la rețeaua electrică, similar unui consumator obișnuit. Cu toate acestea, spre deosebire de consumatori, conexiunea la rețea a unui sistem fotovoltaic on-grid este folosită pentru a distribui surplusul de energie generată. Astfel, în locul unui acumulator dintr-un sistem off-grid, rețeaua națională de energie electrică preia rolul acestuia. Aceasta implică atât avantaje, cât și dezavantaje.

Principalul avantaj este costul considerabil mai scăzut al unui sistem fără acumulatori, permițând astfel instalarea de sisteme fotovoltaice pentru mai mulți clienți. Un alt beneficiu este eliminarea riscurilor asociate cu acumulatorii de capacitate mare, precum explozia, supraîncălzirea sau performanța redusă în anumite condiții meteorologice. În plus, un acumulator are o capacitate limitată de stocare, iar dacă energia stocată nu este consumată, potențialul de producție al panourilor este irosit.

image

Cu toate acestea, există și dezavantaje asociate cu conectarea unui sistem din panouri fotovoltaice la rețeaua națională de energie electrică. Cel mai important dezavantaj este variația semnificativă a tensiunii din rețea, în funcție de zonă sau chiar pe aceeași stradă. De multe ori, chiar sistemele fotovoltaice generează aceste diferențe de tensiune. Funcționarea invertorului pentru un sistem on-grid implică creșterea tensiunii cu 5-20 V peste nivelul existent în rețeaua de energie electrică. De exemplu, dacă în rețea energia are valoarea standard de 230 V, tensiunea furnizată de la invertor către rețea va fi în jur de 240-245 V. Totuși, acest caz reprezintă un scenariu ideal, iar de multe ori tensiunea din rețea nu corespunde valorii standard de 230 V. Cele mai frecvente probleme întâmpinate în cele peste 7000 de sisteme fotovoltaice instalate de către ROMSIR, au fost înregistrate atunci când tensiunea din rețea depășea 240 V, chiar și în absența funcționării sistemului fotovoltaic.

Motive ce duc la apariția tensiunilor peste 240V:

1.            Proximitatea locuinței cu sistemul fotovoltaic față de postul de transformare: Nivelul maxim de tensiune în rețea este întotdeauna aproape de postul de transformare, deoarece tensiunea trebuie să rămână în parametrii optimi până la ultimul consumator. Pentru a compensa căderile de tensiune pe lungimea conductorului, tensiunea la punctul de plecare trebuie să fie mai mare decât cea standard.

2.            Numeroase sisteme fotovoltaice instalate pe aceeași stradă: Pe de o parte, acestea reprezintă o sursă de energie curată, dar în lipsa consumului, influențează negativ calitatea energiei electrice. Acest lucru se întâmplă deoarece tensiunea în rețea va crește și sistemele fotovoltaice vecine vor fi afectate, generând un efect de domino.

3.            Dezechilibre de tensiune în sistemele fotovoltaice cu invertor trifazat: În cazul în care nu există consumatori trifazati și consumul se realizează majoritar pe o singură fază, pot apărea dezechilibre între tensiunile celor 3 faze. Invertoarele nu funcționează în condiții de diferențe mari de tensiune între faze.

4.            Probleme legate de cablurile de utilizare ale clienților finali: Dacă secțiunea cablului dintre ieșirea contorului bidirecțional și intrarea în tabloul electric general este prea mică, căderea de tensiune va fi mai mare și invertorul va trebui să crească nivelul tensiunii pentru a injecta energia în rețea.

5.            Infrastructura precară a rețelei electrice în anumite zone: În aceste cazuri, problemele pot apărea chiar și în absența sistemelor fotovoltaice, iar instalarea acestora poate agrava situația.

image

Soluții posibile includ echilibrarea fazelor (mutarea unor sisteme fotovoltaice pe alte faze), schimbarea cablurilor din instalația de utilizare, ajustarea tensiunii în anumite intervale orare la postul de transformare, înlocuirea transformatoarelor cu modele noi care permit reglaje mai precise ale tensiunii și modernizări ample ale rețelei de energie electrică.

Pentru o investiție sigură și corectă pe termen lung, încurajăm oamenii să apeleze la o firmă specializată în instalarea panourilor fotovoltaice care țin cont de particularitățile fiecărei locuințe, capabilă să ofere soluții optime care să conducă la maximizarea eficienței sistemului de panouri fotovoltaice, indiferent de condiții.

Ing. Radu Lungeanu - ROMSIR

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite