CONAF: Nivelul de trai nu crește prin majorări de salarii și pensii dacă economia e fragilă

0
Publicat:

Creșterea nivelului de trai nu se poate realiza prin majorări de salarii și pensii în condițiile unei economii fragile, avertizează Confederației Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Un bărbat pune bănuți deoparte în timp ce face calcule la un calculator
Creșterea nivelului de trai nu se poate realiza prin majorări de salarii și pensii

Oricare ar fi argumentele necesității unor modificări ample în interiorul unui an fiscal, pentru a susține economia, guvernele trebuie să fie transparente și să respecte principiul predictibilității, esențial pentru evoluția economiei. Dacă prognoza inițială pe care s-a construit bugetul anului în curs s-a dovedit a fi greșită, așa cum avertiza și Consiliul Fiscal, atunci guvernul trebuie să-și recalibreze cheltuielile dacă dorește să-și reducă deficitul. Cheltuielile pentru infrastructură au promovat creșterea, ceea ce a adus investiții private și evident, nu recomandăm reduceri în acest domeniu”, avertizează reprezentanții CONAF.

Riscul de scădere a consumului pune în pericol veniturile bugetare

Potrivit acestora, soluția majorării poverii fiscale are un dublu efect negativ: amplifică inflația și încetinește creșterea economică. Dacă inflația se inflamează, scade consumul și, totodată scad veniturile bugetare, chiar dacă s-ar majora taxele pe consum. „Efect dual nedorit, aproape nul asupra deficitului bugetar și negativ asupra creșterii economiei. Recomandarea noastră este de a renunța la modificările de filosofie fiscală în timpul anului fiscal și de pregătire a bugetului pentru anul viitor, negociat cu toți partenerii sociali, în care argumentele tuturor actorilor implicați și afectați de matematica bugetară să fie prezentate și analizate”, susține sursa citată.

În ce privește majorarea cotelor de TVA, acestea implică scumpirea mărfurilor și serviciilor și are ca efect atât reducerea consumului populației, cât și impulsionarea inflației. „Reducerea consumului ar afecta atât creșterea economiei, cât și, implicit, pe cea a veniturilor bugetare. În plus, creșterea cotelor de TVA ar da peste cap estimările de reducere la 7-8% a ratei inflației până la finalul anului, influențând negativ politica monetară”, mai arată confederația.

4 milioane de angajați au tichete de masă

În contextul discuțiilor privind eventualele măsuri care vor fi luate pentru reducerea deficitului se plasează și idea tăierii facilităților fiscale privind tichetele de masă. În prezent, aproximativ patru milioane de angajați sunt beneficiari de tichete, iar șapte din zece angajați consideră că tichetele de masă sunt o componentă indispensabilă a pachetului salarial. Reamintim că în România există peste un milion de angajați care câștigă salariul minim. Pentru ei, orice sumă în plus reținută din salariu va avea un impact considerabil. Trecem printr-o perioadă cu inflație persistentă, iar puterea de cumpărare a angajaților scade de la o lună la alta. Tăierea unei facilități fiscale în cazul tichetelor de masa și al voucherelor de vacanță, respectiv aplicarea CASS – 10%, va avea un impact negativ asupra tuturor jucătorilor din economie. Dacă ar fi aprobate, măsurile ar duce instantaneu la scăderea puterii de cumpărare și a venitului net total.

Soluții de recalibrare a bugetului: listări la Bursă, reforme

Pentru a stopa amplificarea deficitului bugetar guvernul poate revizui lista de cheltuieli a statului, sugerează confederația, avansând ideea luării unor măsuri ferme pentru a reduce evaziunea fiscală, în special în colectarea TVA. „Cifrele arată că statul pierde zeci de miliarde din necolectarea TVA la actualele cote”, notează CONAF.

„Pentru bugetul anului viitor însă recomandăm guvernului să ia în calcul listarea la Bursa de Valori a unor pachete de acțiuni la companiile unde este acționar majoritar. Exercițiul din această vară în care Hidroelectica s-a listat la Bursă a demonstrat că există o piață internă interesată și că, dacă statul și-ar fi lansat oferta sa amânată de mulți ani, de a vinde un pachet din acțiunile gigantului energetic, ar fi colectat suficienți bani pentru a-și menține deficitul în echilibru și a-și susține cheltuielile de investiții”, se arată în documentul CONAF.

Nivelul de trai nu crește dacă se majorează salariile și pensiile

Altă idee asupra căreia guvernanții trebuie să mediteze pentru calibrarea politicii fiscale este construirea unei opinii publice favorabilă reformelor. „Creșterea nivelului de trai nu se poate realiza prin majorări de salarii și pensii în condițiile unei economii fragile, acompaniată de o monedă slăbită. Bunăstarea nu se poate impune fără creștere economică, iar pentru asta sunt necesare reforme ample”, arată confederația.

A treia condiție obligatorie a obținerii bunăstării, implicit a reducerii deficitului bugetar, este investiția în economie. În esență, „un climat investițional bun, sănătos necesită însă reforme și predictibilitate. Exact ce ne pregătim acum să amânăm și să ignorăm”, a declarat Cristina Chiriac, președinte CONAF.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite