Noile măsuri fiscale. Pe ce propuneri au bătut palma PSD și PNL | SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidele Coaliției s-au înțeles pe mai multe măsuri privind noul pachet de austeritate, printre acestea fiind reducerea cheltuielilor în instituțiile publice, dar și desființarea posturilor neocupate la stat, susțin surse din rândul Puterii.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii Coaliției FOTO Mediafax
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii Coaliției FOTO Mediafax

Surse din Coaliție au precizat că propunerea înaintată de Nicolae Ciucă, adică reducerea cheltuielilor în instituțiile publice, a fost agreată de liderii Puterii. Acum rămâne ca specialiștii să vină cu date referitoare la ce cheltuieli ar putea să renunțe fiecare instituție din zona Executivului în parte. 

Nu e exclusă nici varianta ca să le fie cerute și instituțiilor subordonate Parlamentului să facă economie. De altfel, de curând, liderii Coaliției au avut grijă să-i salveze pe acei șefi din aceste instituții care ar fi fost afectați de interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat.

O altă măsură agreată la nivel de Coaliție este tăierea a circa 200.000 de posturi de la stat, care în prezent sunt neocupate. Nu e făcută nicio economie în mod practic, dar e are loc tăierea din pretențiile instituțiile să le fie acordați mai mulți bani, în cazul în care ar vrea să facă angajări.

O a treia măsură pe care există în consens la nivel de Coaliție este rămânerea la două cote de TVA: de 9% și 19%. Așadar, dispare cota de 5%. 

Un posibil consens e posibil să fie plata CASS pentru voucherele de vacanță, ceea ce ar mai duce la economii de peste 1 miliard de lei la bugetul de stat. O grupare din PNL dorea eliminarea acestor vouchere, după ce anterior liberalii voiau vouchere și la privat.

Ce se întâmplă cu ținta de deficit excesiv

Întrebat, luni, de unde va reuși guvernul să facă rost de bani pentru a se încadra în ținta de deficit și pentru a nu pierde fondurile europene, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că fiecare dintre măsurile luate în vedere poate reprezenta o sursă de venit.

Cota de 10%, care este cea mai mică din UE și pentru care PNL s-a luptat să supraviețuiască nu poate să meargă pe termen lung cu peste 70 de facilități fiscale care sunt. O țintă de deficit până în 5% cu un plan de măsuri fiscale și un plan robust pe partea de cheltuieli ne-ar pune la adăpost de riscul cel mai mare pe care îl avem, de suspendare a fondurilor europene”, a spus Marcel Boloș.

Sunt mai multe etape de discuție pe care le avem pe zona de cheltuieli, pe zona de combatere a evaziunii fiscale, pe zona de facilități fiscale, pe zona de valorificare a resurselor statului”, a declarat ministrul, care a adăugat că este exclus ca deficitul să depășească 5% din PIB, în condițiile în care în buget este prevăzută o țintă de 4,4%.

Surse de la vârful PNL vorbesc de menținerea deficitului la 4,9% la finalul anului, lucru acceptat și de Comisia Europeană, dar doar angajamentul că sunt făcute economii la bugetul de stat prin diferite măsuri.

În schimb, la nivelul PSD e văzută cu greu menținerea deficitului sub 5% din PIB, considerând că ținta mai realistă e de 5,3% din PIB.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite