Companiile românești, codașele Uniunii Europene la utilizarea tehnologiilor AI

0
Publicat:

Aproximativ 8% dintre companiile din UE cu cel puţin 10 angajaţi au declarat că au utilizat tehnologii din domeniul Inteligenţei Artificiale pentru derularea afacerilor, în anul 2023, însă în România ponderea companiilor care au utilizat astfel de tehnologii este redusă, de doar 1,5%, arată datele publicate miercuri de Eurostat.

foto cip AI
Foto: Shutterstock

Comparativ cu situaţia din anul 2021, utilizarea tehnologiilor din domeniul Inteligenţei Artificiale de către companiile din UE a crescut uşor cu 0,4 puncte procentuale, de la 7,6% până la 8%.

Pe primele locuri în UE la utilizarea tehnologiilor din domeniul Inteligenţei Artificiale sunt companiile din Danemarca, în rândul cărora 15,2% au utilizat în 2023 astfel de tehnologii, urmate îndeaproape de cele din Finlanda (15,1%) şi Luxemburg (14,4%).

La polul opus, ponderea companiilor care utilizează tehnologii din domeniul Inteligenţei Artificiale este deosebit de mică în Romania (1,5%), Bulgaria (3,6%), Polonia (3,7%) şi Ungaria (3,7%).

Când vine vorba de tipul de tehnologie AI utilizată de companiile din UE, automatizarea diferitelor sarcini sau asistenţa la luarea deciziilor (automatizarea proceselor cu roboţi software-RPA) este cea mai utilizată, în condiţiile în care 3% din companii o utilizează. Urmează efectuarea de analize asupra limbajului scris (minare de text), utilizată de 2,9% din companii, învăţarea automată (machine learning), utilizată de 2,6% din companii, conversia limbajului vorbit într-un format care poate fi citit de către maşină, utilizată de 2,5% din companii, şi identificarea de obiecte sau persoane pe baza imaginilor, utilizată de 2,2% din companii.

Datele Eurostat arată că marile companii utilizează mai mult Inteligenţa Artificială decât firmele mici şi mijlocii. În 2023, 6,4% din firmele mici, 13% din companiile de talie medie şi 30,4% din marile companii au utilizat Inteligenţa Artificială. Această diferenţă poate fi explicată prin complexitatea implementării tehnologiilor AI de către o companie, economiile de scară sau costuri, în sensul că investiţiile în AI sunt mai accesibile pentru o mare companie. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite