Companiile petroliere și de gaze intră în 2024 susținute de industria americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Industria petrolieră și a gazelor naturale a făcut achiziții în valoare de 250 de miliarde de dolari în 2023, profitând de prețul ridicat al acțiunilor companiilor pentru a-și asigura rezerve cu costuri mai mici și pentru a se pregăti pentru următoarea bulversare într-o industrie care va suferi probabil mai multe consolidări.

foto sondă de extras petrolul
Industria petrolieră și de gaze, consolidată de investițiile americane Foto: Shutterstock

O creștere a cererii de petrol, pe măsură ce economiile mondiale au scăpat de recesiunea pandemică, a alimentat entuziasmul cumpărătorilor. Exxon Mobil, Chevron Corp și Occidental Petroleum au făcut achiziții în valoare totală de 135 de miliarde de dolari în 2023. ConocoPhillips a încheiat două tranzacții mari în ultimii doi ani.

Marele premiu în această tranzacție este cel mai mare zăcământ de petrol de șist din SUA, Bazinul Permian din vestul Texasului și New Mexico. Cele patru companii sunt acum în măsură să controleze aproximativ 58% din producția viitoare din această zonă.

Fiecare dintre ele își propune să pompeze cel puțin 1 milion de barili pe zi (bpd) din câmpul petrolier, care se așteaptă să producă 7 milioane de bpd până la sfârșitul anului 2027.

Și mai multe tranzacții se întrevăd la orizont. Trei sferturi dintre directorii din domeniul energiei chestionați în decembrie de Federal Reserve Bank of Dallas se așteptau ca în următorii doi ani să apară mai multe tranzacții petroliere în valoare de 50 de miliarde de dolari sau mai mult.

Endeavor Energy Partners, cel mai mare producător privat de șisturi din Permian, analizează o vânzare care ar putea concentra și mai mult producția de petrol de șist din SUA.

Consolidarea schimbă în mod activ peisajul”, a declarat Ryan Duman, director de cercetare upstream pentru America la firma de consultanță în domeniul energiei Wood Mackenzie. „Câteva companii selecte vor determina dacă creșterea (producției) va fi puternică, mai stabilă sau undeva la mijloc”.

Consolidarea va avea efecte secundare asupra operatorilor de servicii petroliere și asupra operatorilor de conducte. Companiile care furnizează servicii de foraj, fracturare hidraulică și nisip și transportă petrolul și gazele pe piață intră într-o eră în care mai puțini clienți dețin o putere mai mare asupra prețurilor.

Consolidarea este bună pentru producători, dar nu ajută deloc companiile de servicii. Le va comprima marjele pe măsură ce contractele existente vor fi renegociate”, a declarat un director executiv al unui producător de petrol din SUA, care a refuzat să fie identificat deoarece nu a fost autorizat să vorbească public.

Operatorii de conducte se confruntă cu propriul lor val de consolidare, în condițiile în care sunt aprobate și construite mai puține conducte noi de petrol și gaze, a declarat Rob Wilson de la East Daley Analytics, expert în conducte.

Extinderile conductelor existente din Bazinul Permian vor oferi o oarecare ușurare, dar până la jumătatea anului 2025 capacitatea conductelor din Permian va fi plină în proporție de 90%, estimează East Daley.

Cele mai recente achiziții ilustrează căutarea de către companiile petroliere a unor rezerve de petrol și gaze neexploatate și mai puțin costisitoare.

Printre cele mai importante tranzacții din 2023 se numără oferta de 59,5 miliarde de dolari a Exxon pentru Pioneer Natural Resources și achiziționarea Denbury Inc pentru 4,9 miliarde de dolari. Chevron a oferit 53 de miliarde de dolari pentru Hess (HES.N) și a cumpărat rivalul petrolier PDC Energy pentru 6,2 miliarde de dolari. Occidental va plăti 12 miliarde de dolari pentru CrownRock.

Ajutate de prețurile puternice ale acțiunilor lor, majoritatea achizițiilor majore din acest an au fost schimburi de acțiuni, și nu cheltuieli mari în numerar care ar pune în pericol bilanțurile cumpărătorilor în cazul în care prețurile petrolului ar scădea, așa cum s-a întâmplat în 2016 și 2020. Exxon, de exemplu, stă pe aproximativ 33 de miliarde de dolari în numerar, de peste șase ori mai mult decât suma pe care o deținea în urmă cu patru ani.

Andre Gan, partener la firma de avocatură Wong & Partners și expert în fuziuni și achiziții, a declarat că combustibilii fosili atrag din nou noi investiții.

Creșterea ratelor dobânzilor în 2023 a făcut ca plata achizițiilor cu acțiuni să fie mai atractivă pentru investitori decât finanțarea noilor proiecte de energie regenerabilă cu numerar. Proiectele eoliene offshore din SUA și Franța au fost anulate din cauza creșterii ratelor dobânzilor și a costurilor lanțului de aprovizionare.

Producătorii au recunoscut, de asemenea, că orientarea SUA către combustibili regenerabili, vehicule electrice și o mai mare eficiență energetică va reduce consumul de combustibili fosili și va stoarce companiile cu costuri de producție ridicate.

Cererea de petrol la nivel global a crescut cu aproximativ 2,3 milioane de barili pe zi (mbpd) în fiecare dintre ultimii doi ani, până la 101,7 mbpd. Această creștere a restrâns stocurile globale, contribuind la susținerea prețurilor, în condițiile în care OPEC și aliații au menținut producția limitată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite