Compania de energie regenerabilă nextE a investit 4,8 milioane de euro într-o nouă centrală fotovoltaică

0
Publicat:

Compania de energie regenerabilă nextE anunţă finalizarea unei investiţii de 4,8 milioane de euro într-o centrală de energie fotovoltaică al cărei beneficiar este RAAL, un producător de sisteme de răcire și schimbătoare de căldură din aliaje de aluminiu și oțel inoxidabil.

foto montare de panouri fotovoltaice. lucrători analizează planul de montare
NextE a investit 4,8 milioane de euro într-o noua centrală de energie fotovoltaică Foto: Pexels

Proiectul reflectă viziunea nextE asupra energiei ca serviciu - Energy as a Service (EaaS), fiind cel mai lung contract PPA (Power Purchase Agreement) de tip on-site pentru un client corporate din România. Prin soluţiile EaaS, companiile pot avea acces la energie regenerabilă din surse regenerabile, cu zero cost de investiţie, fără riscuri de performanţă şi riscuri operaţionale.

Conform unui comunicat remis luni către Agerpres, nextE a investit 4,8 milioane euro în proiectul de la RAAL, din care 70% au fost obţinuţi printr-un credit de investiţii acordat de Pro Credit Bank pentru 15 ani, ceea ce marchează o premieră pentru piaţa de finanţări a proiectelor verzi din România. În baza contractului de tip PPA, compania va livra către RAAL 5.825 MWh/an de la începutul lui 2024, excesul de energie regenerabilă produsă de centrala fotovoltaică fiind comercializat pe piaţa de energie de către nextE. Producţia totală anuală de energie verde este estimată la 7.263,9 MWh/an, care va compensa o emisie de CO2 de aproximativ 1.043 t CO2/an.

Daniel Husaru, cofondator şi co-CEO al nextE, a declarat că obiectivul companiei este de a extinde modelul de afaceri Energy as a Service (EaaS), cu scopul de a atinge o capacitate de 500 MWp până la sfârşitul anului 2027.

„Ne concentrăm pe segmentul C&I, deoarece maximizarea capacităţilor de producere a energiei regenerabile în vecinătatea consumatorilor industriali are un impact imediat în decarbonizarea acestora, aducând în acelaşi timp un avantaj competitiv major tuturor companiilor care decid să facă acest pas împreună cu noi. În prezent, suntem implicaţi în mod activ în cinci proiecte de generare de energie din surse fotovoltaice însumând aproximativ 160 MWp, aflate în diferite stadii de implementare care cuprind dezvoltarea, proiectarea şi achiziţiile, negocierile pentru acordurile de achiziţie de energie (PPA), autorizarea, aprobarea şi certificarea de către autorităţi. Dezvoltarea şi implementarea centralei electrice fotovoltaice nextE Alpha Prundu Bârgăului a ridicat o serie de provocări tehnice şi de reglementare, prin prisma amplasării centralei şi racordării pentru a livra energia direct consumatorului final - RAAL. Alături de partenerii noştri de la RAAL, cu sprijinul autorităţilor locale din judeţul Bistriţa-Năsăud, a operatorului de reţea DEER SA, a ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei - n. r.), ANCPI (Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară - n. r.) şi BCPI Bistriţa am identificat modalităţile de aplicare corespunzătoare a cadrului de reglementare existent, reuşind în acelaşi timp să iniţiem modificări legislative utile întregii industrii”, a spus Husaru.

Prin acest proiect, RAAL va utiliza energia regenerabilă produsă pentru consumul propriu, nefiind necesară încheierea unui contract de furnizare cu NextE, iar tarifele de reţea şi contribuţia de cogenerare nu îi sunt aplicabile, întrucât livrarea energiei se va face fără implicarea reţelelor publice. Centrala electrică fotovoltaică va acoperi peste 25% din necesarul anual de energie al RAAL, optimizând astfel costurile cu utilităţile cu peste 15% pe an.

Procesul de proiectare, construcţie şi racordare a durat aproximativ 12 luni, iar, după punerea în funcţiune, nextE rămâne deţinătorul şi administratorul centralei.

nextE este compania care oferă acces la energie regenerabilă din capacităţi de generare din sursă solară fotovoltaică cu zero cost investiţie, fără riscuri de performanţă şi riscuri operaţionale, on-site şi off-site, cu structuri contractuale inovatoare de până la 25 de ani. Opţiunea de implementare EaaS (Energy as a Service) presupune producţia energiei electrice într-o centrală fotovoltaică construită, finanţată, deţinută şi utilizată de către nextE în locaţiile de consum ale clientului sau în locaţii externe faţă de locaţiile de consum ale clientului. Acest model de business asigură beneficiul maxim de consum al clienţilor din surse regenerabile, la cel mai bun cost de producţie a energiei electrice.

Producţia de energie electrică generată este livrată către clientul final asigurând companiilor următoarele beneficii : independenţă energetică, stabilitate pe termen lung, reducerea costului cu energia electrică şi scăderea amprentei de CO2.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite