„Comoara“ de la malul Mării Negre care ar putea îmbogăţi România, dar autorităţile o lasă să putrezească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alge lăsate să putrezească la ţărmul Mării Negre
Alge lăsate să putrezească la ţărmul Mării Negre

Specialiştii de la Institutul Naţional „Grigore Antipa” susţin că algele din apele româneşti pot fi folosite la preparea produselor cosmetice. Algele sunt lăsate să putrezească pe plajă, iar România preferă să le importe din China.

Cercetătorii de la Institutul Naţional Grigore Antipa spun că patru dintre cele şase tipuri de alge din Marea Neagră sunt comestibile şi pot fi folosite în industria cosmeticelor şi a medicamentelor. Detestate de turişti, în sezonul estival, algele din Marea Neagră ar aduce profituri mari dacă ar fi recoltate şi procesate şi nu aruncate la gunoi, potrivit stirileProTv.ro.

“Algele conţin în toate componentele organismului importante valori nutritive, săruri, azot şi fosfor şi componente active care unele dintre ele pot fi extrase şi utilizate în industria farmaceutică. Agarul este o componentă folosită în industria farmaceutică. În multe locuri din lume este folosită ca îngrăşământ în agricultură”, afirmă Simion Nicolae, directorul Institutului Grigore Antipa Constanţa.

De exemplu, Germania procesează în fiecare an 150.000 de tone de alge marine. O parte din cantitate este folosită în industria farmaceutică şi agricultură, iar afacerea este estimată la aproape o jumătate de miliard de euro. În România, în schimb, anul acesta au fost colectate doar 9.000 de tone.

“Anual sunt mari canititati de alge marine strânse de cei de la Apele Romane şi duse la groapa de gunoi. Este o oportunitate pentru că ele pot fi folosite în industria farmaceutică, în agricultură dar, în primul rând, trebuie stabilit cadrul legal pentru a putea să le comercializăm, să le valoriificăm”, precizează Sorin Mănăilă, preşedintele Federaţiei ROPESCADOR, citat de stirileProTv.ro

Cercetătorii din Constanţa susţin că două dintre algele din Marea Neagră ar putea fi transformate şi în îngrăşământ pentru culturile agricole. Au obţinut chiar şi un brevet pentru un nou tip de fertilizator bio preparat din ele. “Am primit finanţare pentru un proiect de valorificare a masei algale de la Marea Neagră pentru domeniul farmaceutic şi agricol, în speţă pentru obţinerea de fertilizatori şi regeneratori, preparate farmaceutice topice de uz extrem de tip creme, unguente", precizează Tincuţa Negreanu, profesor universitar.

Îngrăşământul ecologic obţinut din alge nu şi-a făcut încă loc în agricultura de la noi. În schimb, în restaurantele cu specific mediteranean şi asiatic, algele marine se regăsesc frecvent în preparate. Toate sunt aduse, însă, din import, la fel şi algele uscate care sunt vândute în magazine. Preţul lor începe de la un euro pentru câteva grame, potrivit stirileProTv.ro.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite