Comisia Europeană: Profiturile excepţionale făcute de companii de pe urma scumpiri gazelor ar trebui taxate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
euro gaz bani flacara aragaz contor gaze germania foto shutterstock

Comisia Europeană va propune ca statele membre UE să taxeze profiturile excepţionale pe care companiile energetice le-au făcut de pe urma recentei creşteri explozive a preţului gazelor, au declarat pentru Reuters surse apropiate discuţiilor.

Potrivit acestora, veniturile strânse de pe urma taxei ar trebui să fie investite în energii regenerabile şi renovări care permit economisirea energiei.

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au atins maxime istorice anul trecut şi au rămas la un nivel ridicat între timp, crescând din nou luni pe fondul îngrijorărilor cu privire la posibile consecinţe ale invadării Ucrainei de către Rusia, cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei.

Săptămâna următoare, Executivul comunitar va publica o serie de propuneri privind reducerea, mai rapidă, a dependenţei Europei de importurile de gaze naturale precum şi pentru a face sistemele energetice ale statelor membre mai reziliente la şocurile de aprovizionare sau creşterile explozive de preţuri.

Potrivit surselor citate de Reuters, propunerile Comisiei vor încuraja guvernele statelor membre să taxeze profiturile excepţionale pe care unele companii energetice le-au realizat ca urmare a preţurilor mari la gaze şi să investească sumele colectate în extinderea energiilor regenerabile sau măsuri care să reducă utilizarea de energie, precum izolarea locuinţelor. De asemenea, ţările membre UE ar putea utiliza banii strânşi pentru a-i susţine pe consumatorii şi industriile afectate de preţurile ridicate la electricitate, atât timp cât schemele de compensare nu distorsionează piaţa unică.

Propunerea Comisiei Europene, care este posibil să sufere modificări înainte de publicare, nu vizează o taxă valabilă la nivelul Uniunii Europene. Mai degrabă le va spune guvernelor că pot introduce astfel de taxe la nivel naţional fără a risca să încalce normele UE.

Majoritatea celor 27 de state membre UE au introdus deja măsuri de urgenţă, precum scutiri de taxe şi subvenţii, pentru a proteja gospodăriile de facturile mari la energie, care au fost impulsionate în primul rând de creşterea preţurilor la gaze. De exemplu, anul trecut, Guvernul spaniol a încercat să taxeze profiturile companiilor din energie, care în opinia Executivului de la Madrid au profitat de majorarea preţului gazelor, însă până la urmă şi-a revizuit ambiţiile în urma rezistenţei firmelor de utilităţi.

O altă măsură a Comisiei Europene, inclusă în documentul consultat de Reuters, este aceea de a cere statelor membre UE să-şi umple depozitele de gaze înainte de venirea iernii, în ideea de a dispune de un tampon împotriva şocurilor de aprovizionare precum şi să urgenteze procedurile de autorizare pentru noi parcuri eoliene şi fotovoltaice. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite