Comisia Europeană încearcă să-i înveţe pe primari cum să-şi planifice investiţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

URBIS, noul serviciu de consiliere în sprijinul oraşelor lansat de Comisia Europeană, va ajuta edilii să-şi planifice investiţiile astfel încât să obţină un acces mai uşor la finanţare. Serviciul oferă consultanţă financiară şi tehnică personalizată.

Noul serviciu de consiliere va sprijini primarii în conceperea, planificarea şi implementarea strategiilor şi proiectelor lor de investiţii, oferindu-le consultanţă financiară şi tehnică personalizată, inclusiv referitor la opţiuni de finanţare inovatoare. Obiectivul este de a promova demararea pe termen scurt şi mediu a unor proiecte solide, de exemplu în domeniul acţiunilor climatice urbane.

 „Avem obiective ambiţioase pentru dezvoltarea urbană durabilă în cadrul Agendei urbane a UE, iar URBIS ne va ajuta să le atingem. Mulţumită acestei iniţiative, oraşele vor beneficia de sprijinul necesar pentru a crea noi oportunităţi pentru locuitorii lor”, a declarat comisarul european pentru politică regională Corina Creţu cu ocazia lansării URBIS, în cadrul "Forumului Oraşelor" 2017 de la Rotterdam

URBIS va fi format din experţi ai Băncii Europene de Investiţii (BEI) provenind de la diferitele servicii consultative şi de proiect ale instituţiei, inclusiv din personal BEI aflat în statele membre, şi din experţi ai JASPERS, echipa independentă specializată în elaborarea proiectelor de calitate finanţate de UE. 

De sprijinul lui pot beneficia oraşe de toate dimensiunile din toate statele membre, prin intermediul unei pagini de internet găzduite de Platforma europeană de consiliere în materie de investiţii.

URBIS va oferi sprijin pentru îmbunătăţirea strategiei de investiţii a unui oraş; aducerea proiectelor şi a programelor de investiţii într-un stadiu de rentabilitate; explorarea oportunităţilor de finanţare prin Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS), prin fondurile politicii de coeziune sau prin ambele posibilităţi combinate; oferirea de sprijin în cadrul lucrărilor pregătitoare pentru platformele de investiţii şi mecanismele care combină fondurile, asigurarea legăturii cu intermediarii financiari şi crearea de modalităţi de implementare a acestor mecanisme; dezvoltarea unor modalităţi de finanţare care să vizeze reducerea sarcinii asupra datoriei publice locale şi facilitarea accesului la finanţare al întreprinderilor municipale şi al furnizorilor de servicii urbani privaţi.

URBIS va începe prin utilizarea actualelor servicii de consultanţă şi de proiect ale Băncii Europene de Investiţii şi se va concentra pe un anumit număr de sarcini selecţionate.

Această activitate iniţială, precum şi cererile de sprijin URBIS primite din partea oraşelor vor fi evaluate de BEI şi de Comisie în a doua jumătate a anului 2018. Dacă URBIS se dovedeşte a fi un succes, ar putea fi avute în vedere resurse suplimentare pentru continuarea, îmbunătăţirea şi lărgirea iniţiativei.

Lucrările şi analizele URBIS vor contribui la procesul de reflecţie în curs asupra următorului cadru bugetar pentru perioada post-2020, în special în ceea ce priveşte obţinerea de fonduri din politica de coeziune şi gestionarea lor de către oraşe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite