Comisia Europeană a respins solicitarea României de a suplimenta cu 2,1 miliarde lei bugetul pentru Armată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a respins solicitarea României de a suplimenta bugetul pe apărare cu 0,3% din PIB, echivalentul a 2,1 miliarde lei, alocările din acest an ridicându-se la doar 1,4% din Produsul Intern Brut (PIB).

„În ciuda discuţiilor ce au avut loc anul trecut la nivelul Ecofin (Consiliul miniştrilor de Finanţe - n.r.), Comisia a refuzat să accepte o soluţie referitoare la cheltuielile suplimentare de apărare în cadrul discuţiilor referitoare la deficitul bugetar aferent anului curent, deşi avem o graniţă lungă cu Ucraina“, a declarat, într-un comunicat, Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor Publice.

Liderii partidelor politice şi preşedinteleKlaus Iohannis au semnat în urmă cu două săptămâni, la Palatul Cotroceni, un acordul politic care prevede ca începand din 2017 Apărarea va primi cel puţin 2% din PIB vreme de 10 ani.

Din bugetul total al Ministerului Apărării de aproximativ 9 milliarde lei, circa 3 miliarde lei sunt alocate forţelor terestre, 2,7 miliarde lei forţelor aeriene şi 1,1 miliarde lei forţelor navale.

Vâlcov a anunţat miercuri şi că a solicitat la Ecofin şi reevaluarea pe o perioadă de patru ani a deficitului structural angajat de România în faţa Comisiei Europene. Oficialul a spus că, în acest ritm, României i-ar trebui 50 de ani să ajungă la media de kilometri de autostradă a UE, raportat la suprafaţă.

Deficitul structural anual trebuie să fie de cel mult 1% din PIB în intervalul 2015-2017. Pentru anul în curs, se adaugă 0,25% din PIB pentru cofinanţarea proiectelor din fonduri europene.

Mai puteţi citi: 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite