Comisarul european Dacian Cioloş avertizează că în agricultură risipa este foarte mare, iar terenurile cultivabile dispar din circuit sau se degradează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent la o conferinţă pe teme agricole desfăşurată, marţi, la Bucureşti, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a arătat că sectorul agricol este supus unor presiuni cantitative şi calitative, în condiţiile în care cererea de alimente creşte continuu.

În anul 2050, vor exista nouă miliarde de consumatori, din care tot mai mulţi vor fi solvabili pentru a consuma alimente la un nivel calitativ superior (n.n. – bazate direct pe produse agricole, nu obţinute pe cale industrială).
Dar şi risipa şi pierderile tehnologice, pe lanţul agricol, sunt foarte mari, în jur de 30% din producţie.
Mai ales la capătul de sus al lanţului, adică la nivelul distribuţiei şi consumului.

Asta se întâmplă în ţările bogate; în ţările sărace, pierderile tehnologice sunt la capătul de jos al lanţului, din cauza stării precare a infrastructurii de recoltare şi depozitare“, a spus Dacian Cioloş.

Creşte presiunea pe terenuri

Resursele naturale reprezintă o problemă tot mai mare pentru ţările în curs de dezvoltare.

Potrivit comisarului european, „pe de-o parte avem pierderi calitative, cauzate de degradarea terenurilor, iar de cealaltă parte avem pierderi cantitative, pentru că suprafeţe tot mai mari sunt scoase din circuitul agricol“.

Statisticile actuale arată că, la nivelul Uniunii Europene, în fiecare zi sunt scoase din circuit 275 de hectare de terenuri agricole, echivalentul a 360 de terenuri de fotbal pe zi. Pe de altă parte, 45% din terenurile utilizate în agricultură au probleme de degradare“.

În fine, Dacian Ciloş a amai arătat că „doar 11% din ecosistemele Europei sunt în stare bună, restul sunt afectate într-un fel sau altul de activităţile umane“.

Întrebări-cheie

Comisarul Dacian Cioloş a participat, marţi, la conferinţa „Agricultura şi protecţia mediului în Europa Centrală şi de Est“, organizată cu sprijinul BNR de către Liga Europeană pentru Cooperare Economică (European League for Economic Cooperation - ELEC).

Preşedintele ELEC International, baronul Bernard Snoy, a salutat contribuţia dinamică a României la activitatea organizaţiei şi a adresat câteva întrebări-cheie privind agricultura: „Putem avea resurse de hrană sănătoasă în condiţiile unui mediu din ce în ce mai poluat? Putem produce, responsabil şi prin metode sustenabile, mai multă mâncare, la o calitate mai bună?“.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite