Colaborare între Ministerele Muncii şi Educaţiei pentru extinderea programului „A doua şansă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Ministerul Educaţiei
Foto: Ministerul Educaţiei

Ministerul Muncii a încheiat un protocol cu Ministerul Educaţiei pentru extinderea Programului "A doua şansă", prin intermediul căruia 14.000 de persoane vulnerabile vor fi sprijinite să-şi completeze educaţia, a anunţat marţi ministrul Muncii, Raluca Turcan.

În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul a transmis că, în ceea ce priveşte consilierea pentru ocupare, au fost contactaţi 77.224 beneficiari de ajutor social iar numărul de persoane consiliate a fost de 49.640, transmite Agerpres. 

De asemenea, numărul celor care au primit recomandare pentru curs de formare profesională a fost 14.554, 13.789 de persoane au primit recomandare către programul "A doua şansă" iar 5.245 de persoane au primit dispoziţie de repartizare pentru un loc de muncă vacant. 

Ministrul a afirmat că pentru cei 5.245 de oameni, dispoziţia de repartizare nu înseamnă doar că au acces la un loc de muncă, ci şi şansa de a ieşi din capcana dependenţei faţă de stat şi de a-şi face un viitor mai bun pentru ei şi pentru familiile lor.

Potrivit ministrului Muncii, profilul beneficiarilor de ajutor social prezenţi la întâlnirile cu Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă este următorul: 32% între 40 şi 49 de ani; 22% între 30 şi 39 de ani; 20% între 50 şi 55 de ani; 14% peste 55 de ani; 7% sub 25 de ani şi 5% între 25 şi 29 de ani. 

Turcan a precizat că în urma campaniei vine şi un set de măsuri prin care să se ofere un sprijin mai consistent peroanelor vulnerabile, inclusiv pe partea de ocupare.

Astfel, ministrul Muncii a menţionat reglementarea de condiţii de acordare şi cuantumuri diferenţiate ale ajutorului social pentru persoanele vârstnice 65+, care nu beneficiază de un drept de pensie şi/ sau nu au venituri din alte surse.

De asemenea, se intenţionează diversificarea serviciilor sociale furnizate persoanelor vârstnice, finanţarea acestora, standarde justificate de faptul că, din datele incluse în Raportul Campaniei se observă că această categorie de persoane de peste 65 de ani este principala categorie de persoane supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială.

Ea a menţionat că se intenţionează reglementarea pachetului minim de asistenţă socială, reprezentând servicii de asistenţă socială minime obligatorii, acordate pentru combaterea sărăciei şi excluziunii sociale, precum şi reglementarea soluţiilor aplicabile în situaţia în care UAT nu identifică un asistent social.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite