Cluj, Bucureşti şi Timişoara: preţurile apartamentelor pe cartiere

0
0
cluj napoca panorama wikipedia

Clujul, Bucureştiul şi Timişoara se situează pe primele trei locuri în clasamentul naţional al preţurilor medii solicitate pe segmentul apartamentelor. Pretenţiile vânzătorilor din aceste oraşe pot diferi însă destul de mult de la un cartier la altul.

În cel de-al treilea trimestru al anului în curs, valorile de listare pentru apartamentele disponibile spre vânzare în cele trei mari centre regionale au consemnat marje de creştere de sub 1%, potrivit celui mai recent raport de piaţă realizat de Analize Imobiliare. În Cluj-Napoca a avut loc, astfel, un avans de 0,9%, până la o valoare de 1.520 de euro pe metru pătrat util (faţă de 1.510 euro pe metru pătrat util în trimestrul anterior). În Bucureşti, pe de altă parte, aşteptările proprietarilor s-au majorat cu doar 0,4%, până la 1.290 de euro pe metru pătrat util (de la 1.280 de euro pe metru pătrat util). În aceeaşi perioadă, Timişoara a consemnat un avans de 0,7% al preţului mediu solicitat pentru un apartament, până la 1.180 de euro pe metru pătrat util (faţă de 1.170 de euro pe metru pătrat util).

Iată însă cum au evoluat preţurilor apartamentelor pe cartiere în cele trei centre regionale:

Cluj-Napoca

Trimestrul trecut, câteva cartiere din Cluj-Napoca au consemnat, în mod firesc, marje de creştere mai mari decât media valabilă la nivel de oraş, însă niciunul nu a reuşit să atingă pragul de 4%. Astfel, cel mai mult s-au apreciat apartamentele disponibile spre vânzare în Grigorescu (un plus de 3,6%, până la o valoare de 1.510 euro pe metru pătrat util); pe următoarele locuri în clasamentul scumpirilor se situează Someşeni (+3,3%), apoi arealul Bună Ziua-Europa-Calea Turzii (+3,2%), Gruia-Dâmbul Rotund-Gară-Bulgaria (+3%) şi Gheorgheni-Andrei Mureşanu (1,9%).

Semnificativ este faptul că, în ultimele trei luni, pretenţiile vânzătorilor de apartamente s-au diminuat în cinci mari zone din Cluj-Napoca (faţă de doar trei în trimestrul anterior). Cel mai mare declin, de 1,6%, a avut loc în Baciu (zonă care s-a dezvoltat în ultimii ani ca un cartier-dormitor al oraşului de pe Someş); în Plopilor, pe de altă parte, preţurile au scăzut cu 1%, în Iris cu 0,8%, în zona centrală şi ultracentrală cu 0,4%, iar în Mărăşti-Între Lacuri-Aurel Vlaicu cu 0,3%.

În urma variaţiilor de preţ consemnate trimestrul trecut, în clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca au intervenit câteva schimbări: pe primul loc se situează, în mod firesc, zona centrală şi ultracentrală (cu o medie de 1.720 de euro pe metru pătrat util), însă aceasta nu se mai află la egalitate cu Plopilor – zonă care a trecut pe poziţia secundă, unde aşteptările proprietarilor ajung acum la 1.700 de euro pe metru pătrat. Pe următoarele locuri în top se află zonele Gheorgheni-Andrei Mureşanu (cu o medie de 1.630 de euro pe metru pătrat util), Zorilor (1.560 de euro pe metru pătrat) şi Mărăşti-Între Lacuri-Aurel Vlaicu (1.550 de euro pe metru pătrat util) – ultimele două zone inversându-şi poziţiile faţă de al doilea pătrar din 2018.

Pe de altă parte, topul zonelor cu cele mai accesibile apartamente pentru clujeni rămâne neschimbat (cu menţiunea că unele cartiere cuprinse în acesta au consemnat creşteri semnificative în perioada analizată); primele două poziţii, cu preţuri de sub 1.000 de euro pe metru pătrat util, sunt ocupate în continuare de două localităţi limitrofe, anume Floreşti (cu o medie de 860 de euro pe metru pătrat util de apartament) şi Baciu (960 de euro pe metru pătrat). Clasamentul este completat de zonele Someşeni (cu 1.230 de euro pe metru pătrat), Iris (1.320 de euro pe metru pătrat), dar şi Gruia – Dâmbul Rotund – Gară – Bulgaria (1.400 de euro pe metru pătrat).

Bucureşti

În al treilea trimestru din 2018, cele mai importante majorări de preţ de pe piaţa bucureşteană a apartamentelor au avut loc în zona centrală şi în cea semicentrală a oraşului, dar şi în nord. Ca pondere, variaţiile au fost similare cu cele consemnate în cele trei luni anterioare (fiind cuprinse între 3,5% şi 6,5%). Pe primul loc în topul scumpirilor se situează zona Dacia-Eminescu, cu un plus de 6,3%, aceasta fiind urmată de Pipera (+6%), Moşilor (+5,4%), Băneasa (+5%), dar şi Ştefan cel Mare (+3,6%). Interesant de observat este că, deşi Bucureştiul a consemnat, faţă de Cluj-Napoca, un avans mai redus al preţului mediu solicitat la nivel de oraş în perioada analizată, aici au avut loc creşteri punctuale mai mari.

Capitala se distinge, pe de altă parte, şi prin scăderile mai ample de preţ consemnate în anumite zone (de menţionat fiind că în clasamentul ieftinirilor sunt cuprinse atât unele dintre cele mai exclusiviste cartiere ale oraşului, cât şi unele aşa-zis „muncitoreşti”). Trimestrul trecut, vânzătorii de apartamente din Kiseleff-Aviatorilor şi-au redus cel mai mult pretenţiile, anume cu 5,6%; aceştia au fost urmaţi de cei din Cotroceni (-4,5%), Decebal-Calea Călăraşilor (-3,5%), Militari (-2,5%) şi Giurgiu (-1,9%).

În ciuda declinului notabil consemnat în ultimele trei luni, zona Kiseleff-Aviatorilor se menţine în fruntea clasamentului când vine vorba de cele mai scumpe apartamente disponibile spre vânzare în Bucureşti, cu o valoare medie de listare de 2.440 de euro pe metru pătrat util. De menţionat este însă că ecartul faţă de următoarea zonă clasată s-a diminuat semnificativ, de la 170 la doar 60 de euro pe metru pătrat util – în condiţiile în care o unitate locativă în Herăstrău-Nordului costă acum 2.380 de euro pe metru pătrat util. În celelalte zone exclusiviste ale Capitalei, pretenţiile vânzătorilor continuă să se situeze, în medie, sub 2.000 de euro pe metru pătrat util, ajungând, mai exact, la 1.960 de euro în Dorobanţi-Floreasca, la 1.860 de euro pe metru pătrat util în Aviaţiei şi, respectiv, la 1.730 de euro pe metru pătrat util în Unirii.

În ceea ce priveşte cele mai accesibile zone pentru achiziţia unui apartament, în Capitală se găsesc în continuare trei cartiere în care pretenţiile vânzătorilor se află sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat util. Este vorba, la fel ca trimestrul anterior, de Ghencea (cu o medie de 920 de euro pe metru pătrat), Rahova (940 de euro pe metru pătrat) şi Giuleşti (980 de euro pe metru pătrat), clasamentul fiind completat de Giurgiului (1.020 de euro pe metru pătrat) şi Militari (1.040 de euro pe metru pătrat).

Timişoara

În capitala Banatului, scumpirile înregistrate pe zone au fost mai temperate decât în Bucureşti, dar şi decât în Cluj-Napoca. Cea mai mare creştere de preţ, respectiv 2,9%, a avut loc în arealul Complex Studenţesc-Dacia-Elisabetin-Olimpia-Stadion, pe următoarele locuri în clasamentul scumpirilor situându-se Torontalului (+2,6%), apoi Bucovina-Simion Bărnuţiu-Gării-Dorobanţilor-Mircea cel Bătrân (+2,2%), Şagului-Dâmboviţa-Iosefin-Steaua (+1,1%), dar şi Girocului-Soarelui-Buziaşului (+0,3%).

La fel ca în Capitală, dar şi în Cluj-Napoca, aşteptările vânzătorilor de apartamente s-au diminuat trimestrul trecut în mai multe zone din Timişoara, în frunte cu Ultracentral-Medicină-Piaţa Unirii (-2,1%); astfel, suma medie solicitată de către proprietari a scăzut cu 1% în arealul Central-Bălcescu-Take Ionescu-Piaţa Maria, cu 0,6% în Circumvalaţiunii şi cu 0,4% în Braytim.

În comparaţie cu piaţa bucureşteană şi cu cea clujeană, oraşul de pe Bega continuă să se distingă prin diferenţele relativ mici de preţ dintre cartiere, ecartul dintre zonele în care se găsesc cele mai scumpe şi, respectiv, cele mai ieftine apartamente fiind mai mic de 350 de euro. Cea mai exclusivistă zonă a oraşului este, astfel, Ultracentral-Medicină-Piaţa Unirii, unde o asemenea unitate locativă poate fi achiziţionată cu 1.460 de euro pe metru pătrat util (în scădere de la 1.490 de euro pe metru pătrat în cele trei luni anterioare).

De observat este că, în celelalte cartiere ale oraşului, pretenţiile vânzătorilor de apartamente variază într-o plajă destul de restrânsă; cele mai accesibile locuinţe pot fi găsite în Şagului-Dâmboviţa-Iosefin-Steaua (la o medie de 1.140 de euro pe metru pătrat util), în vreme ce arealul Complex Studenţesc-Dacia-Elisabetin-Olimpia-Stadion se situează pe locul al doilea în clasamentul zonelor cu cele mai scumpe locuinţe din oraş (cu o medie de preţ de 1.260 de euro pe metru pătrat). Spre deosebire de Bucureşti, în Timişoara nu există, practic, cartiere în care suma medie solicitată pentru un apartament să fie mai mică de 1.000 de euro pe metru pătrat util.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite