Cine trebuie să depună declarația pentru plafonarea prețului la energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea pentru plafonarea prețurilor la energie de la 1 ianuarie, abia publicată în MO, a stârnit neliniște în rândul consumatorilor din cauza neclarităților privind aplicabilitatea ei, într-un timp atât de scurt.

Nu toți consumatorii casnici trebuie să depună cererea la furnizori
Nu toți consumatorii casnici trebuie să depună cererea la furnizori

Potrivit explicațiilor date de oficiali ai ANRE, nu toți consumatorii trebuie să depună declarații sau cereri la furnizori pentru a beneficia de preț plafonat la energie.

„Nu trebuie să depună declarație sau cereri toți consumatorii de energie. Absolut toți care au singur loc de consum și un singur contract de energie vor beneficia, dacă se încadrează, de plafon. Nici în cazul celor care au mai multe locuri de consum nu e nevoie de declarație sau cerere la furnizor.

Legea spune că dacă sunt mai multe locuri de consum, furnizorul aplică plafonul pentru adresa care corespunde cu domiciliul din cartea de identitate.

Dacă furnizorul poate să identifice adresa de consum, automat aplică plafonul, dacă sunt îndeplinite criteriile de limită de consum pentru adresa respectivă.

Dacă clientul nu e de acord cu aplicarea plafonului pentru adresa de domiciliu, abia atunci trebuie să depună declarația și să spună pentru care să se aplice plafonul. Principiul e că pentru un singur loc de consum se aplică acest plafon”, a explicat la Digi24 Zoltan Nagy, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie.

ANRE va publica pe site-ul său modelele de cerere

Potrivit acestuia, cererea poate fi depusă fizic și online.

Toți furnizorii au adresa de email unde pot fi trimise cererile, unii permit și încărcarea prin diverse aplicații.

„Azi sau mâine vom posta pe site-ul Autorității modele de cerere și declarații pentru fiecare categorie care e nevoită să depună aceste cereri. În cazul celor trei categorii, cei care folosesc aparate medicale, familiile cu trei sau mai mulți copii și familiile monopartentale - pentru ei nu e termen.

Regula e că plafonul de 68 de bani se aplică în următoarea lună după depunerea cererii. De exemplu, dacă depun în ianuarie se aplică plafonul în februarie. E în interesul fiecăruia să depună cât mai repede. Cine nu depune, va beneficia de plafon în funcție de consumul în care se încadrează sau de cel de 1,3 lei. Foarte mulți dintre consumatori - peste 90% - nu vor fi în situația să depună vreo cerere. Foarte mulți vor beneficia automat de plafon pentru că se încadrează în limitele de consum", a explicat oficialul.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite