Cine îi va lua locul lui Christine Lagarde la FMI. Trei candidaţi, în cursa finală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christine Lagarde FOTO AFP
Christine Lagarde FOTO AFP

Trei candidaţi au rămas în cursa pentru scaunul lui Christine Lagarde la Fondul Monetar Internaţional (FMI), scrie Financial Times.

Uniunea Europeană a selectat trei posibili candidaţi pentru postul de director general al FMI: Jeroen Dijsselbloem, fost ministru de finanţe olandez, Kristalina Georgieva, director executiv bulgar al Băncii Mondiale, şi Olli Rehn, fost comisar finlandez pentru economie şi actualul şef al băncii centrale din Finlanda.

FMI a stabilit un termen limită la începutul lunii septembrie pentru ca ţările să numească candidaţi. Negociatorii europeni vor să ajungă rapid la un consens cu privire la propunerea lor pentru şefia FMI, fiind preocupaţi că dacă nu se pun de acord asupra unui singur candidat, vor apărea rivali pentru această poziţie de pe marile pieţe emergente.

Vineri, ministerul francez de finanţe, care conduce negocierile în numele UE, a menţionat cinci nume pentru post, dar a precizat că nu s-a ajuns la un consens cu privire la vreun candidat.

Dintre cei cinci, portughezul Mário Centeno şi Nadia Calviño, ministrul de finanţe al Spaniei, au fost excluşi, potrivit spuselor a doi oficiali de rang înalt ai negociatorilor francezi.

Ministerul de Finanţe francez a negat că a fost luată o decizie. „Consultările sunt în desfăşurare”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Bruno Le Maire, ministrul francez al finanţelor.

Cetăţenii europeni au fost cei care au dominat de-a lungul timpului conducerea FMI, ca parte a unui acord informal, în care un cetăţean american deţine conducerea la Banca Mondială.

Procesul de selectare a următorului director FMI se aşteaptă să fie finalizat pe 4 octombrie. Lagarde va părăsi postul în septembrie.

Consiliul de administraţie al FMI a declarat că va numi un director general cu „un istoric distinct în procesul de elaborare a politicilor economice la nivel înalt” şi cu un „angajament ferm faţă de o cooperare multilaterală”.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite