Christine Lagarde: Nivelul inflaţiei în zona euro nu a atins încă nivelul de vârf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a avertizat luni că rata inflaţiei în zona euro nu a atins încă nivelul de vârf şi există riscul să fie şi mai ridicată decât estimăm în prezent

Christine Lagarde şi-a păstrat opţiunile deschise privind nivelul viitoarelor majorări de dobândă
Christine Lagarde şi-a păstrat opţiunile deschise privind nivelul viitoarelor majorări de dobândă

"Nu văd componentele sau direcţia care să mă facă să cred că inflaţia a atins nivelul de vârf şi va scădea într-un termen scurt", a declarat Christine Lagarde în Parlamentul European.

Oficialul a adăugat: "Ori de câte ori îi întreb de riscuri pe economiştii de top de la BCE, răspunsul pe care îl primesc în acest moment este că riscul este de creştere".

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins în octombrie nivelul record de 10,6% - cu mult peste ţinta BCE, de 2%, arată agerpres.ro.

De asemenea, preşedintele Băncii Centrale Europene şi-a păstrat opţiunile deschise privind nivelul şi numărul viitoarelor majorări de dobândă ale BCE, spunând că acestea vor depinde de o serie de variabile.

"Când vom decide cât de mult vom majora dobânzile şi cât de rapid o vom face, ne vom baza pe perspectivele economice actualizate, persistenţa şocurilor, reacţia la evoluţia salariilor şi la aşteptările privind inflaţia şi evaluarea noastră a transmiterii politicii monetare", a declarat Christine Lagarde.

Investitorii speculează dacă BCE va majora cu 50 sau cu 75 de puncte de bază rata dobânzii, la reuniunea de politică monetară din decembrie, şi până la ce nivel va fi majorat costul creditului.

Ca urmare a deciziilor adoptate la şedinţa BCE din 27 octombrie, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit au fost majorate la 2,00%, 2,25% şi, respectiv, 1,50%.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite