China vrea să scape de minerii de bitcoin. Unde s-ar putea muta aceştia, în căutare de energie ieftină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

China găzduieşte de mult mai mult de jumătate din minerii mondiali de bitcoin, dar acum, Beijingul doreşte să îi dea afară din ţară cât mai repede posibil, potrivit CNBC.

În luna mai, guvernul chinez a cerut o represiune severă împotriva mineritului şi tranzacţionării bitcoinului, declanşând ceea ce este numit în cercurile criptografice drept „marea migraţie minieră”. Acest exod este în curs de desfăşurare şi următorul loc pentru minerii de bitcoin ar putea fi Texasul, scrie CNBC

Mineritul de bitcoin consumă foarte multă energie prin crearea de monede şi păstrarea unui jurnal al tuturor tranzacţiilor de monede digitale existente.

În ciuda lipsei de rezerve care a provocat întreruperi de electricitate câteva zile iarna trecută, Texas are unele dintre cele mai mici preţuri la energie din lume, iar ponderea energiei din surse regenerabile creşte, 20% provenind din vânt începând cu 2019. Texas are o dereglementare a pieţei de energie electrică care le permite clienţilor să aleagă între furnizorii de energie electrică şi, ceea ce este crucial,  liderii săi politici sunt foarte prietenoşi cu criptomonedele – condiţii de vis pentru un miner care caută surse de energie ieftine.

„Veţi vedea o schimbare dramatică în următoarele câteva luni”, a spus Brandon Arvanaghi, fost inginer de securitate la Gemini. „Avem guvernatori precum Greg Abbott în Texas care promovează mineritul. Va deveni o adevărată industrie în Statele Unite, ceea ce va fi incredibil. ”

Dominaţia Chinei

Datele din 2021 pentru distribuţia globală a energiei miniere nu sunt încă disponibile, dar estimările anterioare au arătat că 65% până la 75% din extracţia mondială de bitcoin a avut loc în China – în principal în patru provincii chineze: Xinjiang, Mongolia Interioară, Sichuan şi Yunnan. Energia hidro din Sichuan şi Yunnan le-a făcut  Mecca energiei regenerabile, în timp ce Xinjiang şi Mongolia Interioară găzduiesc multe dintre centralele de cărbune din China.

Eliminarea minerilor a început deja în Mongolia Interioară. După ce nu au reuşit să îndeplinească obiectivele climatice ale Beijingului, liderii provinciei au decis să acorde minerilor bitcoin două luni pentru a pleca, învinuindu-i pe aceştia în mod explicit pentru ratările sale energetice.

Partenerul fondator al Castle Island Ventures, Nic Carter, spune că, deşi nu este clar cum se va ocupa China în următoarea perioadă de acest proces, ne găsim în faţa unei proceduri în etape. „Se pare că vom trece de la declaraţia de politică la implementarea efectivă a deciziei chineze într-o ordine relativ scurtă”, a spus el.

Modul în care se măsoară acest exod este prin analizarea “hashratului” (n.r. rata hash), un termen industrial folosit pentru a descrie puterea de calcul a tuturor minerilor din reţeaua bitcoin.

„Având în vedere scăderea hashratului, se pare că instalaţiile sunt oprite în toată ţara”, a continuat Carter, care crede, de asemenea, că probabil 50% până la 60% din întregul hashrat al bitcoinului va părăsi China în cele din urmă.

Deşi anunţul Chinei nu a fost consolidat în politici, acest lucru nu împiedică minerii precum Alejandro De La Torre să-şi reducă pierderile şi să-şi  facă exitul. “Nu vrem să ne confruntăm în fiecare an cu un fel de nouă interdicţie care vine în China”, a spus De La Torre, vicepreşedinte al bazinului minier Poolin, cu sediul în Hong Kong. „Aşadar, încercăm să diversificăm hashratul nostru minier global şi de aceea ne mutăm în Statele Unite şi în Canada”.

Unde se pot muta în căutare de energie ieftină

Deoarece minerii de bitcoin sunt într-o industrie cu marjă mică, unde singurul lor cost variabil este de obicei energia, aceştia sunt motivaţi să migreze către cele mai ieftine surse de energie din lume.

O destinaţie probabilă este vecinul Chinei, Kazahstan. Minele de cărbune din ţară oferă o sursă de energie ieftină şi abundentă. De asemenea, ajută Kazahstanul să aibă o atitudine mai laxă în ceea ce priveşte construcţia, ceea ce este de bun augur pentru minerii care trebuie să construiască instalaţii fizice într-o perioadă scurtă de timp.

Didar Bekbauov conduce Xive, o companie care oferă servicii de găzduire pentru minerii internaţionali. Xive vinde, de asemenea, echipamentele specializate necesare pentru minerit.

Bekbauov spune că a încetat să mai numere numărul de mineri chinezi care l-au sunat pentru a-l întreba despre opţiunile de relocare, variind de la operaţiuni cu 15 platforme până la mii.

„Un miner ne-a spus că doar centralele guvernamentale de electricitate au restricţionat exploatarea minieră, iar cele private vor continua să deservească minerii”, a declarat Bekbauov pentru CNBC. „Dar cea mai mare parte a energiei electrice este generată de centralele guvernamentale, astfel încât minerii vor trebui să se mute. Asta îi face nesiguri şi disperaţi să găsească alte locaţii ”, a spus el.

Rămâne de văzut dacă Kazahstanul este o destinaţie sau pur şi simplu o escală pe o migraţie mai lungă spre Vest.

Brandon Arvanaghi este optimist cu privire la mutarea în America de Nord şi crede că hashratul de acolo va creşte în următoarele câteva luni. “Texasul are nu numai cea mai ieftină energie electrică din SUA, ci una dintre cele mai ieftine din lume”, a spus el. „De asemenea, este foarte uşor să înfiinţezi acolo o companie minieră … dacă ai  30 de milioane de dolari, 40 de milioane de dolari, poţi fi un miner de prim rang în Statele Unite”.

Wyoming a avut, de asemenea, tendinţa de a fi pro-bitcoin şi ar putea fi o altă destinaţie minieră, potrivit lui Arvanaghi.

Cu toate acestea, există câteva limitări majore pentru ca SUA să devină o destinaţie minieră globală. În primul rând, timpul de construire a infrastructurii fizice reale necesare găzduirii minerilor este probabil de şase până la nouă luni, a declarat Carter pentru CNBC. „Probabil că SUA nu pot fi la fel de agili ca alte ţări în ceea ce priveşte onorarea acestor mineri fără stăpân”, a spus el.

Logistica mutării se poate dovedi, de asemenea, dificilă. Există o lipsă de containere de transport maritim, din cauza pandemiei.

Dar poate cea mai mare întrebare este fiabilitatea reţelei electrice din Texas. O furtună care a devastat zone mari ale statului în 2021 a reaprins o dezbatere cu privire la faptul că Texas ar trebui să-şi protejeze iarna sistemele, un proiect potenţial costisitor care ar putea creşte taxele pentru cei care doresc să intre în reţeaua electrică a statului.

Mai recent, ERCOT, organizaţia care operează reţeaua din Texas, le-a cerut consumatorilor să păstreze energia, pe fondul a ceea ce oficialii americani au numit un număr neobişnuit de „întreruperi forţate de electricitate” şi un viitor val de căldură.

Răspunzând criticii lui Musk

CEO-ul Tesla, Elon Musk, a criticat mineritul bitcoin, susţinând că este rea pentru mediu. Nu este o critică nouă. De ani de zile, scepticii au acuzat cel mai popular simbol digital din lume pentru poluarea planetei, în timp ce susţinătorii au apreciat virtuţile bitcoinului şi rolul său în accelerarea creşterii energiei regenerabile.

Dacă toţi minerii ajung să părăsească China, acest lucru  va însemna mai puţină exploatare alimentată cu combustibili fosili, dar va însemna, de asemenea, şi că ponderea reţelei în exploatarea cu energie regenerabilă va scădea. Acesta este motivul pentru care întrebarea unde ajung aceşti mineri migranţi s-ar putea dovedi esenţială pentru viitorul bitcoin. „Este cea mai mare poveste a anului pentru bitcoin”, a spus Carter.

De La Torre spune că minerii doresc să extindă operaţiunile folosind energie verde, o tendinţă care există deja. El spune că hidrocentralele sunt în general mai ieftine decât combustibilii fosili în majoritatea părţilor lumii.

În fiecare an, banca de investiţii Lazard publică o defalcare a costurilor cu energia în funcţie de sursă. Raportul său din 2020 arată că multe dintre cele mai comune surse de energie regenerabilă sunt fie egale, fie mai puţin costisitoare decât sursele de energie convenţionale, cum ar fi cărbunele şi gazul. Şi costul energiei regenerabile continuă să scadă.

Dar există limitări în ceea ce priveşte exploatarea minelor criptografice doar cu energie regenerabilă.

Deşi energia solară şi cea eoliană sunt acum cele mai puţin costisitoare surse de energie din lume, ambele surse de alimentare se confruntă cu limitări la scară, astfel încât există îngrijorare cu privire la viabilitatea minerilor care se orientează exclusiv către energia eoliană sau solară.

Deocamdată, nu există o capacitate minieră atât de mare la nivel mondial care să fie gata să absoarbă diaspora minerilor chinezi. În timp ce se luptă să găsească o nouă casă, am putut vedea cum rata hash devine offline – şi ar putea rămâne offline.

În practică, asta ar însemna că toţi minerii rămaşi sunt mai profitabili pentru o perioadă de timp.

A avea o mai mare dispersie geografică ar echilibra echilibrul global de putere energetică şi ar reduce, de asemenea, capacitatea oricărei naţiuni suverane de a coopta sau de a controla reţeaua. S-ar putea să vedem, de asemenea, zone speciale cripto-economice care apar în următoarele câteva luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite