China reduce motoarele economiei iar bursa scade puternic INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalul indice al bursei de valori din China a scăzut cu 7% în prima şedinţă de tranzacţionare a anului, înainte ca tranzacţiile să fie suspendate de un nou sistem de siguranţă, a manifestat o volatilitate foarte mare în ultimele luni.

Căderea se datorează încetinirii ritmului de creştere a celei de a doua economii a lumii, prudenţei investitorilor faţă de evoluţia pozitivă a burselor de la sfârşitul anului trecut şi dorinţei Beijingului de a liberaliza tranzacţiile bursiere.

Principalul declic al avalanşei de ordine de vânzare l-a constituit anunţarea continuarea declinului producţiei industriale, sectorul care a stat la baza dezvoltării explozive din ultimii ani. China se află în plin proces de reformare a economiei prin trecerea de la dependenţa de producţie şi exporturi la o economie alimenatată de consumul intern.

O altă îngrijorare a investitorilor o reprezintă deprecierea continuă a monedei chineze, yuanul. Devalorizarea monedei naţionale va îngreuna plata datoriilor pe care le au companiile chineze şi va încuraja fuga capitalurilor din ţară.

La toate acestea se adaugă îngrijorărilor din cauza ruperii relaţiilor diplomatice dintre Arabia Saudită şi Iran şi acutizarea conflictelor din Orientul Mijlocciu dintre suniţi şi şiiţi. Izbucnirea unui război în regiunea care asigură peste 30% din ţiţeiul consumat la nivel mondial va avea urmări greu de anticipat asupra economiei chineze.

După avântul luat de bursele chineze ale căror indici s-au dublat pe parcursul anului trecut, au fost impuse restricţii la tranzacţionare, prin limitarea sumelor pe care cetăţenii le puteau împrumuta pentu a cumpăra acţiuni. Aceasta a condus la concluzia că statul chinez nu mai este dispus să suţină cursul acţiunilor pentru a împiedica pierderile micilor investitori.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite