China a lansat un atac multiplu împotriva companiilor de tehnologie, avertizând că va limita listările în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

China a lansat vineri un atac multiplu împotriva companiilor de tehnologie, avertizând că va limita listările în SUA, luând măsuri de înăsprire a reglementărilor privind utilizarea algoritmilor şi suspendând afacerile cu servicii cloud într-un oraş important, relatează Reuters.

De asemenea, Beijingul a atacat ceea ce a descris drept cultura ”haotică” a fanilor celebrităţilor, impunând noi restricţii asupra conţinutului care era deja controlat strict.

Măsurile limitează şi mai mult libertatea de mişcare a unor giganţi tehnologici precum Alibaba Group şi Tencent Holdings, enervând investitorii, ceea ce a dus la scăderea acţiunilor chineze în China şi în străinătate.

Companiile chineze de tehnologie au atras miliarde de dolari prin listarea în străinătate, în special în Statele Unite, Beijingul promovând ani de zile o politică relaxată faţă de acest sector.

Beijingul a trecut acum la impunerea de reguli precum interdicţia listării în străinătate a companiilor care ar putea implica un posibil risc de securitate, a declarat o persoană apropiată situaţiei.

Noile reguli vor pune accentul pe responsabilitatea legală a subscriitorilor listărilor din străinătate şi vor cere o raportare mai amănunţită a structurii acţionarilor, pentru structurile de entităţi cu interese variabile (VIE).

Structura VIE, utilizată pe scară largă de către firmele de tehnologie, a fost creată acum două decenii pentru ocolirea regulilor care restricţionează investiţiile străine în sectoare sensibile, cum ar fi media şi telecomunicaţiile.

Această structură permite firmelor o flexibilitate mai mare pentru a atrage capital offshore prin intermediul ofertelor publice iniţiale, ocolind în acelaşi timp verificările la care sunt supuse companiile înregistrate local.

În privinţa serviciilor cloud, autorităţile din Tianjin, un oraş cu 14 milioane de locuitori la sud de Beijing, a cerut companiilor controlate de municipalitate să transfere datele din sistemele cloud ale unor operatori privaţi precum Alibaba şi Tencent într-un sistem de stat, până în septembrie 2022, potrivit unui document din 12 august.

Acţiunile Alibaba, cel mai mare provider de servicii cloud din China, au închis vineri în declin cu 4% la  bursa din Hong Kong. Titlurile Alibaba listate la New York au coborât cu peste 3%.

Capitalizările companiilor chineze de tehnologie au scăzut cu zeci de miliarde de dolari începând din noiembrie 2020, de când Beijingul a început să le impună reglementări mai stricte.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite