Cheltuielile legate de investiții vor ajunge în 2024 la 120,1 miliarde de lei, reprezentând 6,9% din PIB

0
Publicat:

Cheltuielile destinate investiţiilor însumează aproximativ 120,1 miliarde lei, reprezentând 6,9% din PIB, potrivit Raportului privind situaţia macroeconomică pe anul 2024 şi proiecţia acesteia pe anii 2025-2027, publicat miercuri de Ministerul Finanțelor (MF).

foto teanc de bancnote de 100 de lei
Cheltuielile legate de investiții vor ajunge în 2024 la 120,1 miliarde de le

Programarea multianuală şi prioritizarea investiţiilor publice, pe baza unor criterii de prioritizare a proiectelor în funcţie de relevanţă (compatibilitate cu strategiile sectoriale), rezultate aşteptate (impact), capacitate de realizare a proiectului în termenul prevăzut şi sustenabilitatea financiară vor conduce la creşterea absorbţiei fondurilor europene, în vederea descongestionării spaţiului fiscal şi a susţinerii creşterii economice. În anul 2024, cheltuielile destinate investiţiilor însumează aproximativ 120,1 miliarde lei, reprezentând 6,9% în PIB. În anul 2024 se remarcă cea mai mare pondere a investiţiilor în PIB”, se spune în Raport.

Conform sursei citate, investiţiile sunt susţinute din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, însă până la sfârşitul anului 2026 acestea trebuie finalizate. În 2026, acestea însumează cea mai mare valoare nominală.

Raportul menţionează că în perioada 2024 - 2026 se constată în continuare o îmbunătăţire a structurii cheltuielilor de investiţii în sensul creşterii ponderii cheltuielilor aferente proiectelor finanţate din fonduri externe şi PNRR în cadrul surselor de finanţare. 

„Prin bugetul pentru anul viitor continuăm măsurile noastre guvernamentale de creștere a puterii de cumpărare, susținere a investițiilor și întărire a disciplinei cheltuielilor publice. Asigurăm resursele necesare pentru punerea în aplicare a noii legi a pensiilor, majorarea salariilor din educație, așa cum ne-am angajat, și susținerea tuturor drepturilor sociale. Fondurile alocate pentru investiții vor fi mai mari decât cele din 2023, ajungând la 7,2% din PIB. Bugetul pentru anul viitor va fi orientat spre dezvoltare, dar cu o importantă componentă economică”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a prezentat în cadrul evenimentului proiectul de buget pentru 2024. Acesta preconizează o creștere economică de 3,4% din PIB, care se bazează pe aplicarea măsurilor de combatere a evaziunii fiscale, a aplicării soluțiilor de digitalizare și îmbunătățirea colectării. „Așa cum am asigurat în repetate rânduri, nu vom crește taxe sau impozite”, a subliniat premierul Marcel Ciolacu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite