Marcel Ciolacu: Fondurile alocate pentru investiții vor fi de 7,2% din PIB în 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalele teme ale Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social au fost proiectul bugetului pentru anul 2024 și perspectivele de creștere ale salariului de bază minim brut pe economie garantat în plată. 

Bugetul 2024 a fost dezbătut în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social
Bugetul 2024 a fost dezbătut în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social

Prin bugetul pentru anul viitor continuăm măsurile noastre guvernamentale de creștere a puterii de cumpărare, susținere a investițiilor și întărire a disciplinei cheltuielilor publice. Asigurăm resursele necesare pentru punerea în aplicare a noii legi a pensiilor, majorarea salariilor din educație, așa cum ne-am angajat, și susținerea tuturor drepturilor sociale. Fondurile alocate pentru investiții vor fi mai mari decât cele din 2023, ajungând la 7,2% din PIB. Bugetul pentru anul viitor va fi orientat spre dezvoltare, dar cu o importantă componentă economică”,  afirmat premierul Marcel Ciolacu în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a prezentat în cadrul evenimentului proiectul de buget pentru 2024. Acesta preconizează o creștere economică de 3,4% din PIB, care se bazează pe aplicarea măsurilor de combatere a evaziunii fiscale, a aplicării soluțiilor de digitalizare și îmbunătățirea colectării. „Așa cum am asigurat în repetate rânduri, nu vom crește taxe sau impozite”, a subliniat premierul Marcel Ciolacu.

Reprezentanții Guvernului, sindicatelor și patronatelor au avut consultări și cu privire la creșterea salariului de bază minim brut pe țară. Guvernul a propus creșterea la 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024. Creșterea ar fi aplicată și angajaților din agricultură și industria alimentară. Pentru salariații din sectorul construcțiilor s-ar menține nivelul de 4.582 de lei.

Avem în vedere majorarea salariului minim pe economie cu un procent care să se reflecte în creșterea puterii de cumpărare a oamenilor, mai ales în contextul reducerii inflației”, a precizat premierul Marcel Ciolacu.

O decizie cu privire la nivelul salariului lunar minim brut pe țară garantat în plată va fi luată la nivelul Guvernului după ce vor fi analizate propunerile patronatelor și sindicatelor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite