Câciu: S-au încheiat negocierile de revizuire PNRR. Noul plan include o finanțare suplimentară

0
Publicat:

Negocierile cu Comisia Europeană pe revizuirea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) s-au încheiat, fiind inclusă o finanţare suplimentară de 1,4 miliarde de euro.

Adrian Câciu
Adrian Câciu Foto: gov.ro

Finanțarea suplimentară este inclusă în capitolul REPowerEu care va fi parte integrantă din PNRR, a declarat, joi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

"Negocierile pe revizuirea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă s-au încheiat. La acel moment, noul Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României se află între serviciile Comisiei Europene. De ce spun noul plan? Pentru că acest plan revizuit include o finanţare suplimentară de 1,4 miliarde de euro pe capitolul REPowerEU, care va fi parte integrantă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României. Estimăm că această dezbatere inter-service în cadrul Comisiei să se încheie undeva în jurul datei de 21-22 noiembrie şi aprobarea în ECOFIN (Formaţiunea Afaceri Economice şi Financiare, n.r.) să aibă loc la începutul lunii decembrie", a menţionat Adrian Câciu, la finalul şedinţei de Guvern.

El a explicat că Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă se aprobă de către Consiliul de miniştri de finanţe.

"Pe 8 sau 9 decembrie va fi acest ECOFIN. În noul Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României nu se va mai regăsi acel procent cu privire la sistemul public de pensii, de 9,4% din PIB", a adăugat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Întrebat dacă Executivul comunitar a cerut precizări legate de noua lege a pensiilor în condiţiile în care a anunţat în prognoza de toamnă că nu a luat în calcul noua lege a pensiilor în deficitul estimat de 6,3%, ministrul a subliniat că forma legii pe care Guvernul a aprobat-o a fost discutată cu Comisia Europeană, iar la masa negocierilor a fost şi Banca Mondială.

"Sunt două chestiuni diferite. Noi am avut permanent dialog cu Comisia Europeană. De altfel, am avut şi un agreement cu Comisia Europeană ca legea pensiilor să fie aprobată de către Parlamentul României înainte de depunerea cererii de plată numărul trei, pentru a se vedea anvelopa totală a legii pensiilor de serviciu şi a legii pensiilor, ca să se poată face o evaluare pozitivă din partea Comisiei asupra consolidării fiscal-bugetare. Pe de altă parte, a fost aprobată de către Comisie, în sensul agreementului de negociere, iar forma pe care o vedeţi în Parlament, pe care Guvernul a aprobat-o, este o formă discutată cu Comisia Europeană, iar la masa negocierilor a fost şi Banca Mondială", a precizat Câciu.

El a adăugat că în prognoza Comisiei Europene sunt luate în calcul doar actele normative în vigoare, care produc efecte. "De aceea a făcut (Comisia Europeană n.r.) acea rezervă, pentru că dacă ar fi avut şi legea pensiilor ar fi făcut analiza şi pe această lege. Trebuie să aveţi în vedere că orice prognoză are în vedere efect de runda întâi şi efect de runda a doua, inclusiv legea pensiilor va produce venituri la bugetul de stat prin consum. Nu trebuie privită doar anvelopa brută ci trebuie văzut impactul net", a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite