Cerealele rusești, printre cele mai ieftine la nivel global. Cu cât au crescut exporturile de grâu
0Exporturile de cereale ale Rusiei au explodat în ultimele luni, în condiţiile în care cumpărătorii profită de preţurile atractive, transmite Bloomberg.
Livrările de grâu (principala cultură agricolă a Rusiei) aproape s-au dublat în perioada ianuarie-februarie comparativ cu primele două luni ale anului trecut, arată datele furnizate de firma Logistic OS.
Potrivit sursei citate, cumpărătorii au evitat mărfurile la începutul sezonului, când prețurile nu erau la fel de atractive, dar acum revin, deoarece recolta masivă de anul trecut ajută cerealele rusești să se claseze printre cele mai ieftine la nivel global.
Boom-ul recent demonstrează că vânzătorii ruşi au depăşit o parte din problemele de finanţare şi asigurări provocate de sancţiunile impuse Rusiei.
Conform specialiștilor Bloomberg, perspectivele cu privire la exporturile de cereale din Marea Neagră vor deveni mai clare peste aproximativ două săptămâni, după ce acordul care permite exporturile din Ucraina va trebui reînnoit. Livrările de grâu din ambele ţări ajută la oprirea agravării inflaţiei mondiale a preţurilor alimentar.
Ucraina, ale cărei exporturi sunt mult în urmă, dorește să prelungească acordul cu cereale cu cel puțin un an. La rândul său, Rusia spune că poate fi prelungit doar dacă sunt luate în considerare interesele firmelor sale agricole.
În prezent, există suficientă cerere pentru cerealele ruseşti. Livrările de grâu rusesc pe mare în perioada ianuarie-februarie s-au ridicat la 6,1 milioane de tone, cu aproximativ 90% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, arată datele furnizate de Logistic OS.
Cum evoluează prețurile
În paralel, cotaţiile futures la grâu au coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni la bursele de la Chicago şi Paris, iar volumele mari venite din Rusia ar putea plafona preţurile pentru restul sezonului, susţin analiştii de la Rabobank. Piaţa se aşteaptă, în general, ca acordul referitor la exporturile de cereale via Marea Neagră, care expiră la 18 martie, să fie reînnoit cu succes, adaugă analiştii de la Rabobank.
Alimentele nu au fost incluse pe lista sancţiunilor impuse Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei, dar restricţiile impuse băncilor şi companiilor de stat din Rusia au făcut tranzacţiile cu cereale mai complicate. Chiar dacă sute de mii de tone de îngrăşăminte ruseşti rămân blocate în porturile europene, exportatorii au putut să livreze cantităţi mari de cereale ruseşti.
Exporturile puternice recente se datorează și vânzărilor înregistrate mai târziu decât de obicei spre sfârșitul anului 2022, când grâul rusesc și-a recăpătat avantajul competitiv, a declarat Andrey Sizov, directorul general al consultantului SovEcon.
„Începutul campaniei a fost lent, ținând cont de recolta extraordinară și de oferta uriașă”, a spus Sizov. Rusia a livrat până acum 29,5 milioane de tone de grâu în acest sezon, comparativ cu 26,7 milioane de tone cu un an mai devreme, estimează el.
Deși volumele Ucrainei rămân semnificative, acestea sunt sub vârfurile stabilite la sfârșitul anului trecut.
Marii cumpărători şi-au redus achiziţiile
Săptămâna trecută, Reuters anunța că marii cumpărători mondiali de grâu şi-au redus achiziţiile în avans din cauza prețurilor mari și volatile.
Conform analiştilor şi traderilor consultaţi de Reuters, importaţi cumpărători de grâu din Asia, Orientul Mijlociu şi Asia fac achiziţii în avans pentru doar două-trei luni, în condiţiile în care de obicei cumpărau în avans cantităţile de grâu necesare pentru o perioadă de până la şase luni.
În mod normal, durează câteva luni pentru ca majorarea preţurilor la cereale să ajungă la consumatori, pentru că firmele de morărit au stocuri şi pot traversa perioadele de volatilitate a preţurilor.
Însă în condiţiile în care stocurile se reduc şi există puţine livrări contractate în avans, consumatorii, în special cei din ţările sărace, vor resimţi mai rapid impactul exploziei preţurilor.