Cercurile bancare elvețiene se tem de consecințele grave ale confiscării activelor Federației Ruse

0
Publicat:

Potrivit portalului Swiss Info, ideea „provoacă controverse și discuții”.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Cercurile bancare elvețiene se tem că țara lor, ca centru financiar, ar putea fi grav afectată dacă se va trece la implementarea confiscării activelor rusești, înghețate în legătură cu invazia Federației Ruse în Ucraina, a publicat vineri portalul de știri Swiss Info.

Ideea de a retrage fondurile înghețate în conturile elvețiene ale persoanelor supuse sancțiunilor există de mult timp și provoacă discuții și controverse”, notează portalul. „În cercurile bancare elvețiene, de exemplu, există temeri că restrângerea efectivă a garanțiilor drepturilor de proprietate ar putea fi începutul și sfârșitul pentru Elveția ca centru financiar internațional”.

Swiss Info atrage atenția asupra declarației făcute vineri într-un interviu acordat mai multor instituții de presă sub auspiciile holdingului TX Group, de ministrul de externe elvețian Ignazio Cassis. Răspunzând unei întrebări despre posibila confiscare a bunurilor rusești, el a menționat: „Dreptul la proprietate este o valoare de bază, acest drept nu este mai puțin important decât libertatea de exprimare. Teoretic, ambele pot fi limitate, dar trebuie să ne gândim cum să facem asta fără să se alunece în Evul Mediu”. Cassis nu a ascuns faptul că Elveția este acum sub o mare presiune. Ea trebuie să transfere fondurile rusești înghețate la Kiev. Șeful Ministerului de Externe nu a exclus faptul că ar putea fi necesar un referendum pentru rezolvarea acestei probleme. „Elveția va trebui să facă ajustări legale serioase, probabil că oamenii vor avea ultimul cuvânt”, a declarat ministrul.

Portalul a reamintit că active rusești în valoare de 7,5 miliarde de franci (aproximativ 8,1 miliarde dolari) și 15 proprietăți au fost blocate în Elveția. Lista sancțiunilor include 1.368 de persoane fizice și 171 de companii și organizații. Anterior, inițiativa Partidului Social Democrat Elvețian de a confisca bunurile cetățenilor ruși și belaruși incluși în această listă a fost respinsă de majoritatea parlamentarilor: 108 parlamentari au votat împotriva retragerii fondurilor de la proprietarii lor, 78 au votat pentru. În același timp, s-a format un grup de lucru care se ocupă de aspectele juridice ale posibilei confiscări. El își va prezenta opinia, guvernului în următoarele săptămâni, a declarat joi Departamentul Federal de Poliție.

Elveția, care nu este membră a Uniunii Europene, a susținut, în ciuda statutului său neutru, sancțiunile UE împotriva Moscovei impuse în legătură cu evenimentele din Ucraina. Guvernul rus a aprobat în martie 2022 o listă a statelor și teritoriilor străine care comit acțiuni neprietenoase împotriva Rusiei, a companiilor și a cetățenilor acesteia. Confederația Elvețiană este inclusă în această listă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite