Centralele individuale de apartament, interzise în blocurile nou construite. Ministrul Mediului: În ianuarie sper să avem actul normativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Romstal
Foto: Romstal

Centralele individuale de apartament nu vor mai fi permise în blocurile noi începând cu luna ianuarie sau februarie, cel târziu, a anunţat, vineri, ministrul Mediului, Tanczos Barna, la Interviurile Live Digi24.ro.

Întrebat dacă centralele de apartament vor fi interzise şi ce se întâmplă cu cele deja montate, ministrul Mediului a răspuns: „La cele actuale nu există o alternativă, pentru că acolo unde au fost falimentate sistemele de încălzire centralizată, cetăţeanul nu are altă soluţie decât centrala individuală de apartament". 

Potrivit sursei citate, lucrurile se vor schimba doar pentru construcţiile noi.

„Pentru viitor propunerea mea este să nu mai permitem centralele individuale în blocurile noi. Vorbim strict de viitor şi doar de construcţiile noi.  Centrale doar în bloc sau pe scară, cel puţin la nivel de scară şi cu eliminarea fumului deasupra, la o înălţime de 40-50 de metri, care practic să ducă noxele cât mai departe de nivelul la care este cetăţeanul. Aceasta este soluţia peste tot în lume, de aceea vedeţi la centrale coşuri foarte înalte.”, a transmis ministrul, informează Digi24

Ce se întâmplă cu cei care au deja montate centrale proprii 

„Da, cu siguranţă. Nu se pune problema în apartamentele existente unde nu este alternativă pentru centrală individuală. Măsura vizează doar blocurile noi, acolo unde se contruiesc acum apartamente şi e varianta instalării unei centrale la nivel de scară. În blocurile vechi, unde sunt montate centrale, nu s-a pus problema interzicerii. ”, menţionează sursa citată.

Măsura ar urma să fie aplicată din ianuarie sau cel târziu februarie, anul viitor. Dezvoltatorii nu vor mai putea permite instalarea centralelor proprii în apartamentele din blocurile nou construite.

„În ianuarie sper să avem actul normativ, am discutat în coaliţie, am făcut propunerea, o să intrăm cu act normaltiv în Guvern. Sper să aprobăm în ianuarie, februarie cel târziu.”, a subliniat ministrul Mediului.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite