Cei mai bogați pământeni cumpără masiv produse chinezești ieftine: 80.000 de colete, verificate zilnic de vameși
0Cei mai bogați pământeni, care încasează lunar un salariu mediu de aproape 6.300 de euro (circa 6.650 de dolari), nu se dau în lături de la a cumpăra produse chinezești, ieftine, deseori de slabă calitate.
Elveția are cel mai mare salariu mediu net din lume, de 6.292,13 euro, dar asta nu îi împiedică pe localnici să cumpere produse ieftine de pe Temu, Shein sau Wish.
Magazinele online asiatice inundă piața elvețiană nu doar cu produse ieftine, ci și cu produse ilegale, ceea ce îngreunează foarte mult munca vameșilor.
Reprezentanții celui mai mare centru logistic al companiei de transport maritim DPD din Elveția se află într-o hală industrială din Buchs (ZH). 80.000 de pachete trec zilnic prin benzile transportoare. Camioane noi sosesc tot timpul, majoritatea venind direct de pe aeroportul Zurich-Kloten.
Ofițerii vamali în uniforme albastre și veste galbene fluorescente au instalat un punct de control în fața benzilor transportoare. În total, în zece locații, acestea efectuează simultan cel mai mare control al traficului de mărfuri din istoria vămilor elvețiene. Patruzeci de persoane sunt mobilizate timp de cinci zile.
Atât de multe pachete ajung în Elveția pe calea aerului încât controalele de la aeroport ar îngreuna traficul. Acesta este motivul pentru care vama își descentralizează căutările pentru transporturi ilegale în centrele logistice ale companiilor de transport.
Vama răspunde la boom-ul comenzilor prin corespondență punând accent pe controale. În timpul pandemiei, chiar și oamenii care preferau de obicei să facă cumpărături în magazine au descoperit beneficiile cumpărăturilor online. În același timp, platformele din Asia și-au extins oferta și și-au accelerat lanțurile de transport.
De atunci, platforme precum Temu, Shein sau Wish au inundat piața elvețiană nu doar cu produse ieftine, ci și cu produse ilegale. Totul poate fi comandat cu un singur click: arme ilegale, substanțe interzise sau la limita legalității, medicamente pentru impotență, medicamente sau produse exotice precum uleiul de ficat de rechin.
Cu Black Friday pe 29 noiembrie , sezonul de vârf pentru comerțul online începe din nou și va dura până la Crăciun.
„Prostiile” de pe Temu enervează UE și Elveția
În timpul verificărilor, vameșii au găsit aproape 700 de transporturi care conțin mărfuri ilegale. Acestea conțin, printre altele, 241 de droguri, 79 de arme și 71 de indicatori laser. La acestea se adaugă 543 de mărci contrafăcute capturate accidental. Pentru toate categoriile menționate, o țară se află în fruntea listei de origini: China, relatează Watson.
Într-o comparație pe mai mulți ani, vama notează cifre fluctuante. Într-un an, de exemplu, sunt confiscate mai multe arme, în anul următor ceva mai puține. Cu toate acestea, aceste date nu spun prea multe despre comerțul online, ci mai degrabă despre situația personalului vamal.
Cel ce cauta gaseste. În anii în care numărul de cazuri a scăzut, Biroul federal de vamă și securitate a frontierei nu a avut resurse pentru a verifica pachetele.
În spatele multor transporturi ilegale, totuși, nu există o intenție rea. Șeful vămilor Brunner recunoaște acest lucru: „Uneori este dificil pentru clienți să știe dacă comandă produse interzise”
Echipa sa a căutat produse ilegale pe platformele online relevante și a găsit multe indicații înșelătoare în descrierile produselor. Pentru kubotani (kubotan este o armă albă ceva mai mare decât un pix, atașată unui breloc, folosită de obicei pentru apărare de către femei - n. red.), de exemplu, se spune adesea că nu sunt arme, chiar și în conformitate cu legea elvețiană.
Dar ignoranța nu protejează împotriva sancțiunilor. Vama confiscă mărfurile și le trimite procurorilor cantonali. Pentru autorități, controalele coletelor au devenit o chestiune de masă. Marile parchete cantonale emit ordine penale pe acest subiect aproape zilnic. Acestea sunt hotărâri de procedură accelerată în care anchetatorii acționează și ca judecători.