Tarifele Germaniei pe tranzacţiile transfrontaliere cu gaze pun în pericol solidaritatea energetică a UE

0
Publicat:

Tarifele percepute de Berlin în cazul tranzacţiilor transfrontaliere cu gaze pun în pericol solidaritatea energetică a UE și eforturile privind reducerea dependenţei de Rusia, transmite Reuters.

Cobnductă de gaze vopsită jumătate în steagul Germaniei, jumătate în al Rusiei, cu un robinet roșu
ACER critică taxa pusă de Germania pe gaze. Foto Shutterstock

Acest tarif este o moştenire din criza energetică cu care s-a confruntat Europa în anul 2022, după ce Moscova a redus livrările de gaze spre Europa. În încercarea de a recupera miliardele de euro pe care le-a cheltuit pentru a-şi umple rapid depozitele cu gaze non-ruseşti, Germania a introdus o taxă pentru tranzacţiile transfrontaliere cu gaze.

Într-un raport publicat vineri, ACER a reluat îngrijorările exprimate anterior de Cehia, Austria, Slovacia şi Ungaria cu privire la taxa aplicată de Germania.

Aplicarea de costuri la tranzacţiile transfrontaliere cu gaze ar putea afecta livrările de gaze, ar putea duce la majorarea preţurilor în unele ţări şi ar putea îngreuna eforturile ţările de a-şi diversifica sursele de aprovizionare cu gaze, a apreciat Agenţia.

"Tarife şi taxe, pentru a recupera costurile cu implementarea măsurilor naţionale de stocare, nu ar trebui să fie aplicate la punctele de trecere a frontierei, pentru a evita efectele negative asupra tranzacţiilor cu gaze", au subliniat reprezentanţii ACER.

Miniştrii europeni ai Energiei au discutat această problemă la reuniunea lor care a avut loc, luni, la Bruxelles. Doi diplomaţi europeni au dezvăluit pentru Reuters că Germania a sugerat că lucrează la o soluţie care să răspundă la îngrijorările exprimate de statele-membre.

În context, Comisia Europeană a informat că discută cu Germania cu privire la taxa respectivă. Un diplomat european a sugerat că Bruxelles ar putea demara o procedură de infringement împotriva Berlinului, dacă îngrijorările sale cu privire la taxa de tranzit nu sunt rezolvate.

ACER a subliniat că îngrijorările ţărilor vecine Germaniei s-au intensificat după ce autorităţile de la Berlin au decis să tripleze tariful, de la 0,59 euro pentru un Megawatt/oră, în luna octombrie 2022, până la 1,86 euro/MWh în luna ianuarie 2024.

În plus, în pofida îngrijorărilor, Berlinul ar urma să prelungească perioada de aplicare a tarifului timp de doi ani, până la finele lui 2024. În acest context, Italia intenţionează să urmeze exemplul Germaniei, cu propriul său tarif suplimentar

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite