Importurile de gaze din Germania au scăzut cu o treime anul trecut

0
Publicat:

Autoritatea de reglementare în energie din Germania (Bundesnetzagentur) a anunţat că importurile ţării de gaze au scăzut anul trecut cu 32,6%, în principal în urma economisirii energiei şi a reducerii exporturilor, după ce Rusia a oprit livrările către vest în 2022.

Foto țeavă de gaze cu drapelele Germaniei și Rusiei
Importurile de gaze din Germania au scăzut anul trecut cu o treime

Anterior, Germania era principalul client al gazelor ruseşti exportate prin conducte dar, în urma invaziei Ucrainei, a început să construiască terminale plutitoare pentru a importa gaze naturale lichefiate (GNL) de pe piaţa mondială.

Conform datelor preliminare ale Bundesnetzagentur, în 2023 Germania a importat 968 TWh de gaze naturale. Din acestea, 43% au venit din Norvegia, 26% din Ţările de Jos, 22% din Belgia, iar restul de peste hotare sau din alte ţări europene.

Exporturile de gaze ale Germaniei către ţările vecine au scăzut anul trecut cu 63%. În 2023, exporturile s-au situat la 187 TWh, în scădere de la 499 TWh în 2022, iar majoritatea au fost trimise în Cehia, Austria şi Ţările de Jos.

Eforturile de economisire şi vremea blândă au redus consumul de gaze al ţării în 2023 cu 5%, la 810 TWh. Comparativ cu consumul mediu din perioada 2018 - 2021, consumul a înregistrat anul trecut un declin de 17,5%.

Facilităţile de stocare a gazelor sunt pline în proporţie de 91%, o bază solidă pentru restul lunilor de iarnă”, a precizat Bundesnetzagentur.

Scăderea importurilor de gaze ruseşti a dus iniţial la creşterea semnificativă a preţurilor dar eforturile de economisire şi importurile alternative au ajutat anul trecut la reducerea preţurilor. La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale au scăzut anul trecut cu 68%, până la 41 euro pentru un Megawatt-oră. 

Tocmai pentru că impoturile de gaz ieftin rusesc și dependența de acest material au scăzut în Germania, se așteaptă ca anul acesta să se observe o majorare semnificativă pentru prețurile la gaz și energie electrică, potrivit șefului E.ON, Leonhard Birnbaum.

După reducerea precedentă a prețurilor, prețurile la energie electrică și gaze ar putea crește din nou din 2024”, a avertizat el într-un interviu pentru ziarul Rheinische Post. În opinia sa, „poate că acest lucru nu se va întâmpla imediat, dar cel mai probabil în lunile următoare”.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite