Ce suprafaţă trebuie să aibă casa ta. Statul nu va mai autoriza construcţia de locuinţe cu suprafeţe sub limita legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul le va interzice primarilor să mai elibereze autorizaţii de construire pentru garsonierele şi apartamentele proiectate care nu îndeplinesc criteriile minimale privind suprafaţa şi dotările.

Adio cutii de chibrituri! Guvernul nu vrea să se mai construiască în România locuinţe mici, care nu respectă exigenţele minimale privind suprafeţele şi nivelul de dotare a încăperilor. 

Astfel, Executivul le va impune preşedinţilor de consilii judeţene şi primarilor, inclusiv primarului general al capitalei, să verifice, „înainte de eliberarea autorizaţiilor de construire pentru locuinţele noi“, îndeplinirea standardelor de locuire (suprafaţă şi dotări), potrivit Profit.ro.    

Standardul de locuire conform Legii Locuinţei nr. 114/1996, valabil şi în prezent, prevede, de exemplu, că suprafaţa minimă utilă a unei garsoniere trebuie să fie de 37 de metri pătraţi, cu o cameră de zi de 18 metri pătraţi şi o baie de cel puţin 4 metri pătraţi. În cazul unui apartament cu două camere, pentru două persoane, suprafaţa utilă trebuie să fie de cel puţin 52 de metri pătraţi, cu o cameră de zi de cel puţin 18 metri pătraţi şi un dormitor de 12 metri pătraţi. Iar pentru un apartament cu trei camere, pentru trei persoane, suprafaţa utilă trebuie să fie de minimum 66 de metri pătraţi, camera de zi – 18 metri pătraţi, dormitoarele (cumulat) – 22 de metri pătraţi, iar încăperile sanitare (cumulat) – de 6 metri pătraţi. 

Numai că acest standard privind suprafaţa minimă a unei locuinţe nu este întotdeauna respectat. Există pe piaţă mai multe oferte de garsoniere noi mai mici chiar de 35 de metri pătraţi utili, dar şi apartament cu două camere care nu depăşesc 50 de metri pătraţi. O analiză realizată în toamna anului trecut de compania RealTime releva că dezvoltatorii au redus suprafaţa medie a apartamentelor cu două camere pe care le construiesc până la 49-50 de metri pătraţi. 

„Calitatea locuirii a avut şi ea de suferit, deoarece am asistat la reducerea suprafeţelor utile, chiar sub limita legală acceptând şi neinspirata distribuţie a funcţiilor care oferă apartamente cu bucătării fără geam exterior. Suprafaţa medie utilă, fără balcon, a unui apartament într-un ansamblu nou în Bucureşti, este de 49-50 de metri pătraţi, mai mică cu 5% comparativ cu cea a apartamentelor confort I din anii 1980, a căror suprafaţă medie utilă este de 52-53 metri pătraţi“, arăta Cristina Roşca, managing partner RealTime.

Constrângerile ar putea afecta calitatea

Cum s-a ajuns la reducerea suprafeţei locuinţelor sub limitele legii? Cu un preţ mediu de 885 de euro pe metrul pătrat pentru noile construcţii, o garsonieră de 44.3250 de euro rămâne neaccesibilă pentru cele mai multe familii aflate „la început de drum“, formate dintr-o persoană sau două, iar pentru familiile cu copil care au nevoie de mai mult de un dormitor nu asigură o configuraţie adecvată, potrivit notei de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Strategiei Naţionale a Locuirii, publicat la 28 iulie. În document se mai arată că dezvoltatorii declară că modificarea standardelor de spaţiu în 2003 a făcut ca apartamentele cu mai mult de una sau două camere să nu fie accesibile ca preţ pentru multe gospodării. 

Alexandru F. Ghiţă, directorul şi fondatorul Centrului pentru Dezvoltare Urbană şi Teritorială, care a participat la discuţiile privind Strategia de Locuire, consideră că ar trebui să existe o anumită flexibilizare a standardelor de locuire. „Standardele de locuire nu sunt întotdeauna potrivite. Dacă ceri prea mult, impui suprafeţe prea mari, rişti să disproporţionezi piaţa, întrucât se va opta pentru reducerea costurilor prin scăderea calităţii, în special a finisajelor“, a arătat Ghiţă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite