Ce se întâmplă cu vechile pensii anticipate potrivit noii legi. Precizări oficiale ale CNPP
0În vechea legislație existau două forme de pensii anticipate, respectiv pensia anticipată parțial și pensia anticipată, noțiuni care sunt reglementate diferit în noua lege a pensiilor.

Casa Națională de Pensii Publice a făcut o serie de precizări privind modul de soluționare a trecerilor la pensie pentru limită de vârstă, conform prevederilor din noua lege a pensiilor - Legii nr. 360/2023 -, în situația pensiilor de invaliditate și anticipate/anticipate parțiale stabilite potrivit legislației anterioare.
„La data intrării în vigoare a prezentei legi (1 septembrie 2024 - n. red.) pensiile stabilite pe baza legislaţiei anterioare devin pensii în înţelesul prezentei legi şi se recalculează", se arată în noua lege a pensiilor. De aceeași măsură beneficiază și pensiile anticipate și pensiile anticipate parţiale, stabilite conform legislaţiei anterioare, acestea devenind pensii anticipate, în înțelesul noii legi.
Noua lege a pensiilor prevede că, la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, prevăzute de prezenta lege, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării şi, după caz, prin adăugarea perioadelor asimilate şi a stagiilor de cotizare realizate şi nevalorificate la stabilirea pensiei.
În ce privește pensia de invaliditate, la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă aceasta devine pensie pentru limită de vârstă stabilită în condiţiile prezentei legi, „cu valorificarea eventualelor perioade de stagiu de cotizare realizat, conform legii, pe durata pensionării de invaliditate, precum şi a perioadelor prevăzute la art.61 alin.(2)."
Când sunt îndeplinite condițiile pentru pensia de limită de vârstă
Condițiile pentru pensia de limită de vârstă sunt împlinite când se atinge vârsta standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 la lege, cu respectarea condiţiei privind stagiul minim de cotizare contributiv. Acest lucru înseamnă că bărbații se pot pensiona la 65 de ani, dacă au un stagiu complet de cotizare de 35 de ani sau unul minim de 15 ani. În cazul femeilor vârsta de pensionare crește etapizat începând cu anul 2030, de la 63 de ani, la 65 de ani în 1935, dacă au un stagiu complet de cotizare sau cel puțin 15 ani.
Condițiile pentru pensia de limită de vârstă sunt îndeplinite și când se împlinește vârsta standard redusă potrivit legislaţiei în vigoare, în condițiile realizării stagiului complet de cotizare contributiv, potrivit legii.
Ce trebuie să știți
Începând cu data de 01.09.2024, condițiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă sunt reglementate la Secțiunea 1, art. 46-57 din Legea nr. 360/2023.
„Pensiile anticipate parțiale și pensiile anticipate, devenite pensii anticipate în sensul noii legi, precum și pensiile de invaliditate, devenite pensii de invaliditate în sensul noii legi, pot fi transformate, din oficiu, în pensii pentru limită de vârstă, la împlinirea vârstelor standard de pensionare reduse, în situația în care sunt îndeplinite condițiile referitoare la realizarea stagiului complet de cotizare contributiv, respectiv, depășirea acestuia cu cel puțin 5 ani de stagiu de cotizare, după caz”, a precizat CNPP.
Condiții de pensionare anticipată mai avantajoase în noua lege a pensiilor
Noua lege a pensiilor, intrată în vigoare la 1 septembrie, prevede condiții mai avantajoase pentru pensionare, atât în cazul celei pentru limită de vârstă, cât și pentru pensia anticipată, chiar dacă vârsta de pensionare a femeilor crește etapizat de la 63 de ani la 65 de ani în perioada 2030 – 2035.
Astfel, în vechea lege pensia anticipată se putea realiza fără penalizare doar dacă beneficiarul avea un stagiu minim de cel puțin 43 de ani, în timp ce pensia anticipată parțial putea fi obținută doar de cei cu o vechime în muncă cuprinsă între 35 și 43 de ani, cu o penalizare de până în 30%.
În noua lege a pensiilor, se poate ieși anticipat fără penalizare cu o vechime de cel puțin 40 de ani (față de 43 de ani în vechea lege) și cu o penalizare de maximum 24% pentru cei care au o vechime cuprinsă între 35 și 40 de ani.
Stagiul de 40 de ani cerut pentru pensia anticipată fără penalizare este format din stagiul complet de cotizare contributiv (din Anexa nr. 5) + 5 ani Stagiu de cotizare (perioadă care cuprinde şi perioade asimilate/necontributive).
Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului următor.

Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv şi care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, cu cate 6 luni pentru fiecare copil, cu o reducere de maxim 3 ani şi 6 luni.
Reducerea vârstei de pensionare se aplică şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani.