Pensionarea anticipată, interzisă din septembrie pentru mai multe categorii de angajați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua lege a pensiilor, care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, prevede clar categoriile de angajați care nu mai pot beneficia de pensie anticipată.

Oameni în fața unei case de pensii
Pensionarea anticipată, imposibilă din septembrie pentru mulți angajați

Concret, articolul 59 din Legea 359/2023 prevede că, „la acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 58 alin. (1) (reducere cu 5 ani a vârstei standard de pensionare – n. red.) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative”.

Acest articol înseamnă că angajații care locuiesc în zone poluate, care de-a lungul ultimilor ani au fost menționați în diferite acte normative ca beneficiind de o reducere a vârstei de pensionare cu 2 ani, dacă au locuit cel puțin 30 de ani în zona poluate; sau angajații care au muncit în condiții deosebite de muncă, inclusiv mineri sau piloți de avioane, care și ei beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, nu se pot pensiona anticipat.

O altă prevedere clară din noua lege a pensiilor privind excepțiile de la pensionarea anticipată este stipulată la alin 2 al art 58.

„La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv, necesar acordării pensiei anticipate, nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 1 ianuarie 2018, în baza prevederilor art. 6 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum și pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, aprobată cu modificări prin Legea nr. 168/2021, cu modificările ulterioare, precum și ale art. 6 alin. (2) și (3) din prezenta lege”.

Toate actele normative enumerate mai sus se referă la posibilitatea oferită românilor de a cumpăra vechime în muncă, după cum urmează:

  • art 6 alin 2 din L 263/2010: (2) Orice persoană se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială, în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și, după caz, în vederea completării venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie.
  • art 6. alin 2 și 3 din noua lege a pensiilor prevede: (2) Orice persoană se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială, în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă sau, după caz, în vederea completării venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie.(3) Prin excepție de la alin. (2), persoanele care nu au calitatea de pensionari pot încheia contract de asigurare socială și pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale. 

Când se ține cont de vechimea cumpărată

Mai multe acte normative aprobate în ultimii ani prevăd ca persoanele care nu au suficientă vechime în muncă pot cumpăra până la 6 ani de la casele de pensii. În ciuda faptului că achiziția este foarte costisitoare, cei 6 ani cumpărați de la stat costând acum 59.400 lei (9.900 lei pe an), acești ani nu sunt considerați contribuție la sistemul de pensii în cazul pensionării anticipate, dar sunt luați în calcul la pensionarea pentru limita de vârstă.

Articolul 60, alin (1) arată că „la data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării și, după caz, prin valorificarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate, precum și adăugarea perioadelor prevăzute la art. 58 alin. (2).

În plus, începând cu data de 1 septembrie 2024, pensia anticipată se penalizează, fiind stabilită prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului de mai jos.

image

Beneficiarul unei pensii anticipate poate opta pentru pensie de invaliditate în situația diminuării capacității de muncă”, se precizează în alin 2, art 60.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite