Ce se alege de România după alegeri. Anunțul îngrijorător al unor profesori de economie clujeni

0
Publicat:

Economia României este amenințată de deficitele excesive, iar singura soluție la îndemâna Guvernului, pe termen scurt, este creșterea taxelor și a impozitelor. Aceasta e concluzia unei echipe de profesori ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj.

Deficitele gemene periclitează stabilitatea macroeconomică a României. FOTO: Shutterstock
Deficitele gemene periclitează stabilitatea macroeconomică a României. FOTO: Shutterstock

România se confruntă cu grave dezechilibre care îi amenință stabilitatea macroeconomică. Problema cea mare ține de deficitele gemene, adică deficitul bugetar și cel de cont curent. În ultimii ani, ambele au crescut, iar situația este acum complicată. Vestea proastă este că tentativele, atâtea câte au fost, de a opri această adevărată hemoragie a economiei nu au dat rezultatele sperate, așa că Guvernul României mai are puține opțiuni.

Aceasta este concluzia studiului realizat de echipa de profesori ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.

România, amenințată cu procedura de deficit excesiv

Deficitul bugetar este una dintre marile probleme cu care se confruntă România de mulți ani, iar aici dacă ne uităm cu atenție vedem că situația s-a degradat începând din 2019. România depășește 3% deficit, adică acel prag impus de Comisia Europeană cu care ar putea evita procedura de deficit excesiv”, spune prodecanul Levente Szasz, unul dintre autorii studiului.

Levente Szasz spune că guvernul are puține opțiuni pentru a gestiona situația existentă
Levente Szasz spune că guvernul are puține opțiuni pentru a gestiona situația existentă

Consecințele ar putea fi cu adevărat grave. Profesorul clujean atrage atenția asupra acestui fapt

„Deficitul excesiv are potențiale consecințe asupra furnizării fondurilor europene. Bine, există acolo o anumită flexibilitate, este o procedură mai complexă. Oricum România se află sub amenințarea acestei proceduri de deficit excesiv atâta timp cât deficitul depășește clar 3%”, mai spune el.

Ca și cum nu era suficient faptul că România are un deficit bugetar uriaș, lucrurile nu stau deloc bine nici în ce privește deficitul de cont curent. Împreună, cele două dau așa numitele deficite gemene, care, în cazul României, trădează un serios dezechilibru macroeconomic. Din nou o veste proastă, aceste deficite sunt greu de corectat. De altfel, România are cea mai șubredă poziție din perspectiva deficitelor gemene în întreaga Uniune Europeană.

Soluții dureroase pe termen scurt

Datele arată că în ultimii ani ambii indicatori au variat în jurul valorii de 5% din PIB. În acest moment, statul nu are un spațiu prea mare de manevră, motiv pentru care va trebui să apeleze la măsuri fiscale suplimentare. Acest lucru înseamnă, și mai explicit, noi și noi creșteri de taxe și impozite și majorarea unora dintre cele deja existente.

„Deficitele gemene sunt într-adevăr o capcană sau o povară macroeconomică din care nu se iese ușor. O metodă, adică cea mai eficientă metodă, ar fi reducerea deficitului bugetar. Dacă ne uităm la cifre să vedem ce anume ar fi sustenabil pe termen lung, ele arată că e nevoie de noi măsuri fiscale. Din păcate!”, adaugă profesorul.

Este adevărat, admite Levente Szasz, mai există și alte metode pentru a corecta aceste deficite, cel puțin adjuvante. Însă acestea au efect mai degrabă pe termen lung, iar timpul nu este de partea României, care trebuie să lupte cu deficitele excesive și să le rezolve curând.

„Se poate lucra la eficientizarea colectării taxelor, cu digitalizarea, cu creșterea ratei de colectare a TVA-ului, însă cu acestea doar pe termen lung se poate remedia situația. Însă deficitul bugetar care persistă deja de mult necesită măsuri pe termen scurt. O altă soluție, aducerea la suprafață a economiei gri ar îndulci situația, dar repet, asta nu s-ar întâmpla de la o zi la alta. Bugetul României are nevoie de măsuri care să corecteze acest deficit pe termen mai scurt. Desigur, nu trebuie abandonate, trebuie încurajate aceste măsuri legate de economia gri, de rata de colectare a ratelor, astea ar ajuta la ameliorarea situației și la reducerea deficitului bugetar, însă pe termen scurt nu rezolvă situația”, subliniază Szasz.

El mai amintește că FMI a formulat aceleași propuneri, adoptarea unor măsuri suplimentare fiscale. Levente Szasz se așteaptă ca guvernul să adopte noi măsuri fiscale în 2025, după consumarea alegerilor care vor avea loc în acest an.

Nu este însă foarte clar dacă se va apela la sprijinul FMI, însă, mai spune economistul clujean, România are nevoie de o finanțarea serioasă, iar fondurile europene nu au cum să rezolve în totalitate acest aspect.

„Nu știu dacă vom avea nevoie de FMI, dar ceea ce este evident este că avem un deficit. Și cum va fi el acoperit? Numai prin împrumuturi. Acum, dacă banii vor fi de la FMI sau de pe alte piețe, astea sunt detalii. Dar costul e ceea ce ne interesează. Iar costul depinde de credibilitatea măsurilor luate de guvern. Dacă se iau măsurile necesare, chiar dacă ele vor fi foarte grele pentru companii, pentru sectorul privat, sunt necesare pentru restabilirea credibilității pe plan internațional a economiei României”, încheie Levente Szasz.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite