Ce pensionari nu vor avea pensii majorate din septembrie. Casa de Pensii: sunt un milion de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a făcut o serie de precizări privind recalcularea pensiilor, precizând că 1 milion de pensionari nu vor beneficia de majorare.

Pensionari la ghișeele unei case de pensii
Circa 3 miliioane de pensionari vor avea pensii majorate din septembrie

Oficialul a explicat că pensionarii din România vor primi pensii recalculate începând cu 1 septembrie, conform noii legi a pensiilor, și că acest proces va aduce creșteri substanțiale în special pentru cei cu un stagiu de cotizare contributiv mai mare de 25 de ani.

"Mai mult de 3 milioane de pensionari vor beneficia de aceste creșteri, datorită punctelor de stabilitate. Cei care au cotizat peste 40 de ani vor vedea creșteri de peste 80-90%. Mulți pensionari care în prezent primesc indemnizație socială vor ieși din această zonă", a declarat oficialul pentru Antena 3 CNN.

Șeful Casei de Pensii a anunțat și când vor fi tipărite deciziile de pensionare. "Începând din luna iunie, începem și procesul de tipărire și ulterior de distribuire a noilor decizii de pensionare, astfel încât de la 1 septembrie oamenii să știe exact care este noul cuantum al pensiei în urma recalculării prevăzute de noua lege a pensiilor", a explicat șeful Casei de Pensii.

Pe talonul de pensie vor apărea noile valori ale punctului de referință, numărul total de puncte, și vor fi incluse mici modificări specifice. Oficialul a subliniat că, în urma acestei recalculări, nicio pensie nu va scădea.

"Rămân cei 1 milion și ceva de pensionari care vor avea aceeași pensie. Aceștia sunt cei care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor continua să beneficieze, în fiecare an, de indexarea prevăzută de lege", a precizat Daniel Baciu.

Elementele de care se va ține cont la recalcularea pensiilor

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a emis modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor care se va face în toamnă, cele patru documente fiind deja publicate în Monitorul Oficial.

La recalcularea prevăzută în noua lege a pensiilor se va ține cont de:

- stagiul de cotizare contributiv;

- stagiul de cotizare necontributiv;

- stagiul asimilat (necontributiv);

- stagiu sistem neintegrat (este vorba despre cele trei legi în baza cărora au ieșit la pensie polițiștii, militarii și avocații, emise în 2004, 2001 și 2000);

- stagiul de cotizare contributiv pentru care se acordă puncte de stabilitate

În ce privește numărul de puncte de stabilitate acesta este acordat pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi.

Astfel, numărul total de puncte realizate la 1 septembrie 2024 este suma punctajelor anuale realizate la 31 august 2024 plus numărul de puncte de stabilitate.

În calculul pensiei se va ține cont de valoarea punctului de referință, care este de 81 de lei, iar în cazul în care, în urma recalculării, va rezulta un cuantum mai mic al pensiei, în decizie se va menționa acest lucru, dar se va păstra în plată nivelul anterior al pensiei.

Cum se acordă punctele suplimentare

La calculul numărului total de puncte se adaugă un număr de puncte suplimentare pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributiv de 25 de ani, astfel:

- 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

- 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

- un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Numărul de puncte de stabilitate se acordă proporţional şi pentru fracţiunile de an.

Aceste puncte reprezintă stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și se acordă pentru stagiile de cotizare contributive.

Numărul de puncte de stabilitate nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite