Ce înseamnă noile scumpiri ale petrolului pentru piețele mondiale

0
0
Publicat:

Prețul petrolului a crescut cu aproximativ 16% până acum în acest an, aproape de 90 de dolari pe baril, în condițiile în care îngrijorările legate de aprovizionare sunt mari, având în vedere escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu și atacurile asupra infrastructurii energetice între Ucraina și Rusia, transmite Reuters.

petrol

Investitorii sunt atenți deoarece acum doi ani, creșterea prețurilor la energie a fost cea care a contribuit la creșterea inflației și a ratelor dobânzilor la o scară nemaiîntâlnită de zeci de ani.

Marți, Fondul Monetar Internațional (FMI) a descris un „scenariu negativ” în care o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu ar duce la o creștere cu 15% a prețului petrolului și la o majorare a costurilor de transport maritim, ceea ce ar duce la o creștere a inflației mondiale cu aproximativ 0,7 puncte procentuale.

Restrângerea ofertei de petrol și creșterea prețurilor au fost susținute de grupul de producători de petrol OPEC și de alți mari producători de petrol care și-au redus producția.

Morgan Stanley și-a majorat prognoza pentru al treilea trimestru a țițeiului Brent cu 4 dolari pe baril, până la 94 de dolari. 

Inflația este monitorizată atent

După ce inflația din SUA a fost mai mare decât se aștepta pentru a treia lună consecutiv în martie, spectrul inflației a revenit, iar așteptările privind reducerile de dobândă au fost reduse drastic.

Scăderea prețurilor la energie a fost unul dintre principalii factori care au determinat scăderea așteptărilor privind inflația în ultima vreme. Prețurile mai mari ale petrolului sunt văzute ca o amenințare la adresa acestei tendințe.

Marți, un indicator cheie de piață al așteptărilor inflaționiste pe termen lung din zona euro, care urmărește în general evoluția petrolului, a atins cel mai ridicat nivel din decembrie, de 2,39%. Banca Centrală Europeană are o țintă de inflație de 2%.

Șefa BCE, Christine Lagarde, a declarat marți că noile turbulențe din Orientul Mijlociu au avut până acum un impact redus asupra prețurilor materiilor prime. Petrolul, deși se află aproape de maximele recente, s-a relaxat puțin în această săptămână.

Cu toate acestea, BCE a declarat că este "foarte atentă" la impactul petrolului, care poate afecta creșterea economică și stimula inflația.

Guy Miller, strategul-șef al piețelor de la Zurich Insurance Group, a declarat că economiile pot supraviețui, iar producătorii sunt rezonabil de fericiți, atunci când petrolul se situează în jurul valorii de 75-95 de dolari pe baril.

Dar dacă am vedea că acesta va depăși pragul de creștere, atunci, da, ar fi un motiv de îngrijorare atât din perspectiva creșterii economice, cât și a inflației”, a spus el.

Stocurile de energie sunt în creștere

Acțiunile energetice sunt un câștigător clar al creșterii prețurilor petrolului. Indicele petrolier S&P 500 și acțiunile europene de petrol și gaze rămân aproape de maximele record.

Acțiunile petroliere americane au urcat cu aproape 13% până acum în acest an, depășind câștigul de 6% al indicelui S&P 500.

Ed Yardeni, fondatorul Yardeni Research, a declarat că o creștere a țițeiului Brent la 100 de dolari în următoarele săptămâni este o posibilitate, recomandând o poziție „supraponderală” pe acțiunile energetice.

Ultima dată, petrolul a depășit 100 de dolari în 2022. A urcat pentru scurt timp la aproximativ 139 de dolari după ce Rusia a invadat Ucraina, cel mai ridicat nivel din 2008 încoace.

Cred că trebuie să supraponderați energia ca cel puțin un amortizor în portofoliul dvs. în cazul în care prețul petrolului continuă să crească”, a declarat Yardeni.

Emmanuel Cau, șeful strategiei de acțiuni europene de la Barclays, a avut o poziție supraponderală pe acțiunile energetice din Europa încă din octombrie, spunând că sectorul tinde să aibă performanțe bune în medii inflaționiste și stagflaționiste.

În schimb, Kasper Elmgreen, CIO al Nordea, a declarat că are o poziție negativă în ceea ce privește acțiunile energetice, deoarece costurile asociate tranziției energetice nu au fost încă corect evaluate.

Ele (firmele din domeniul energiei) vor trebui să suporte o povară mult mai mare pentru trecerea la un nivel net zero, iar acest lucru nu se reflectă în prețul acțiunilor”, a spus Elmgreen.

Dolarul a rămas stabil

Anul 2024 a debutat cu așteptări ca dolarul să scadă pe măsură ce inflația slăbește și permite Rezervei Federale să înceapă să reducă ratele.

În schimb, dolarul a crescut cu 4,7% în acest an, pe măsură ce pariurile de reducere a ratelor sunt reduse.

Prețurile mai mari ale petrolului ar putea alimenta întărirea dolarului.

Bank of America a declarat că, deși rămâne negativă în ceea ce privește dolarul pe termen mediu, prețurile ridicate ale petrolului înseamnă că moneda americană are „riscuri de creștere”.

Acest lucru exacerbează presiunea asupra economiilor precum Japonia, care se luptă cu slăbiciunea monedei, menținând comercianții nervoși cu privire la o posibilă intervenție pentru a susține un yen care lâncezește la minimul ultimilor 34 de ani.

Yenul și euro își vor vedea termenii comerciali înrăutățițiți pe măsură ce prețurile energiei cresc. Acest lucru implică faptul că vor fi mai slabi dacă prețurile energiei cresc”, a declarat Colin Asher, economist senior la Mizuho Corporate Bank.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite