Ce impozite se plătesc pe salarii în Germania. Profesiile care sunt remunerate cel mai bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Migranții consideră Germania un El Dorado al zilelor noastre, unde câștigurile sunt foarte mari. Cât de mari sunt în realitate veniturile în Germania?

Muncitori Germania
Muncitori Germania

Cifrele din actualele statistici arată că veniturile lunare din Germania depășesc cu mult media europeană, dar se situează sub nivelul celor din Elveția, Luxemburg sau Danemarca.

Potrivit statisticilor, în Germania, venitul mediu brut în 2018 a fost de 2.950 de euro. Salariul net a fost mai mic, cu circa 33 de procente, ajungând la 1.945 de euro. Diferența de peste 1.000 de euro este reprezentată de contribuțiile și asigurările obligatorii.

Volumul acestor contribuții depinde de clasa de impozitare a angajatului, de la 1 la 6. Iar aceste clase sunt determinate de diferiţi factori, între care: statutul civil (căsătorit sau necăsătorit), despărțit sau părinte singur, principal întreținător al familiei sau de exercitarea mai multor servicii, cu venituri impozabile, conform www.dw.com.

Ce profesii câștigă cel mai bine

În anumite branșe, salariații sunt foarte bine remunerați, în vreme ce în altele de abia reușesc să supraviețuiască. În topul celor mai bine plătite profesii, fără a avea responsabilități de conducere, sunt medicii primari, cu un venit anual mediu de 120.000 de euro.

Și medicii specialiști câștigă aproape 90.000 de euro pe an.

Printre salariații cu venituri mari se numără și cei care activează în sectorul financiar sau economic.

Cel mai slab plătiți sunt cei necalificați, care lucrează în gastronomie și care primesc mai puțin de 2.000 de euro brut pe lună.

Salariul minim în Germania

În Germania, salariul minim se ridică la 9,19 euro pe oră (în noiembrie 2019). Cea mai mare valoare a salariului minim pe oră din UE se regăsește în Luxemburg, unde a fost stabilit la 11,97 euro. Există și alte state comunitare în care venitul minim stabilit prin lege depășește nivelul din Germania, cum ar fi Belgia, Irlanda, Olanda și Franța. La polul opus, cu cele mai mici salarii minime în UE, se află Bulgaria (1,72 euro), urmată de Letonia (2,54 euro), România (2,68 euro), Ungaria (2,69 euro) și Croația (2,92 euro). Acestea sunt valorile brute ale venitului minim.

Exemple

Spre exemplu, un tată căsătorit, cu doi copii, principalul întreținător al familiei, are un venit lunar brut de 2.948 de euro. Salariul lui reprezintă practic venitul mediu din Germania. Din acesta se rețin 167 de euro impozit pe venit, 215 euro (7,65 la sută) pentru asigurarea medicală, 274 de euro (9,3 procente) pentru fondul de pensii, 36 de euro (1,25 la sută) pentru asigurarea de șomaj și 45 de euro (1,5 la sută) pentru asigurarea de îngrijire. La finalul lunii, îi rămân 2.209 euro, venit net.

O persoană necăsătorită, fără copii, primește același salariu brut, adică 2.948 de euro. Plătește însă mai mult impozit, la care se adaugă și contribuția la fondul de solidaritate de 22 de euro (5,5 procente din salariul brut), pe care tatăl de familie din exemplu anterior nu trebuie să o plătească. Prin urmare, venitul net este mai mic, reprezentând 1.944 de euro. Dacă angajatul în cauză este catolic sau protestant, atunci venitul final se mai reduce cu 40 de euro, contribuție care intră direct în bugetul administrației cultului respectiv.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite