Cât muncește un german pentru o pensie de 3.000 de euro. De ce este atât de greu de obținut suma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În general ne imaginăm că în țările vestice pensiile sunt foarte mari. Dar, deși suma de 3.000 de euro este considerată decentă pentru a trăi o lună, nici chiar în Germania, pensiile obișnuite nu ajung la acest cuantum. Totuși, în unele condiții poate fi atinsă.

Pensie în euro  FOTO Shutterstock
Pensie în euro FOTO Shutterstock

Pensiile sunt peste tot mai mici decât salariile, cu toate că în unele țări sunt exagerat de mici. Dar pentru a ajunge, spre exemplu, la o sumă de 3.000 de euro pe lună, chiar și pentru un pensionar din Germania este greu.

Ziarul românesc a făcut un calcul pentru a dovedi ce ar trebui să facă un pensionar ca să ajungă la acestă sumă. Cei care nu asigură prestații private în plus față de pensia legală nu au șanse să primească o sumă mai mare atunci când se retrag din muncă. De altfel, sunt puțini pensionari au depășit vreodată limita de 3.000 de euro, mai arată sursa citată. Pentru asta, mai arată sursa, ar fi trebuit să depășească multe recorduri și pentru mulți ani.

De asemenea, să fi colectat numărul maxim de puncte de pensie pentru 45 de ani. Pentru asta ar fi trebuit să atingă limita de evaluare a contribuției pe întreaga perioadă. În 2021, această limită era de 85.200 de euro salariu anual. Aceasta este suma maximă până la care trebuie să fie plătite contribuțiile la pensie în Germania. Oricine depășește această limită primește 2,05 puncte de pensie, dar nu poți obține mai mult. Numărul maxim de puncte poate fi calculat împărțind limita de evaluare a contribuției – adică 85.200 euro – la salariul mediu pe an. 

Cât muncește un german pentru o pensie de 3.000 de euro

În 2021 a fost de 41.541 de euro. Un calculator de pensii poate arăta o imagine generală asupra cuantumului pensiei în viitor, pentru oricine vrea să-și calculeze.

Iată un exemplu de calcul pentru o pensie mare: 45 ani x 2 puncte x 34,19 (valoarea actuală a pensiei în vechile state federale) = 3.077 euro.

Trebuie menționat că în anul 2020, doar 40 de pensionari au atins această limită, potrivit „Bild-Zeitung”.

Concret, asta înseamnă că aceste 40 de persoane trebuie să fi încasat minim 2 puncte de pensie pe o perioadă de 45 de ani, pentru a primi această pensie de 3,077 euro.

Ceea ce este remarcabil la asta este faptul că aproape nimeni nu poate atinge numărul maxim, timp de 45 de ani, având în vedere că la început de carieră, salariul este mai mic, în general. Asta face ca depășirea acestei limite să fie aproape imposibilă.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite