CE a aprobat o schemă de ajutoare în valoare de 87 milioane de euro pentru fermierii bulgari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a aprobat luni o schemă de ajutoare în valoare de 86,9 milioane euro (170 milioane leva) notificată de Bulgaria pentru sprijinirea fermierilor, în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

foto fermier în tractor
CE a aprobat o schemă de ajutoare în valoare de 87 milioane de euro pentru fermierii bulgari

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 9 martie 2023 şi modificat ulterior la 20 noiembrie 2023, în vederea sprijinirii unor măsuri în sectoare care sunt esenţiale pentru accelerarea tranziţiei verzi şi pentru reducerea dependenţei de combustibili, transmite BTA.

Ajutoarele vor fi sub forma unor granturi directe cu valoare limitată. Măsura va fi deschisă producătorilor agricoli primari din sectoarele creşterii animalelor, apiculturii, producţie de fructe şi legume, ulei de trandafiri, vin şi tutun ce riscă să piardă lichiditate financiară din cauza dificultăţilor de pe piaţa agricolă provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

În cadrul schemei ajutorul nu va depăşi 280.000 de euro per beneficiar şi se va acorda cel târziu până la 30 iunie 2024. Comisia a concluzionat că schema este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile stabilite în Cadrul temporar de criză şi de tranziţie. Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat. 

În plus, la începutul lunii trecute, Comisia Europeană a aprobat și o schemă de ajutor de stat în valoare de 240 milioane de euro pentru fermierii români. Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022.

În cadrul schemei, ajutorul va fi acordat sub formă de granturi directe. Măsura va fi deschisă producătorilor agricoli de plante, în special producători de cereale de iarnă şi rapiţă, care sunt în pericol să îşi piardă lichiditatea financiară din cauza dificultăţilor de pe piaţa agricolă provocate de invazia rusească din Ucraina.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite