Câţi bani vor să împrumute Finanţele în anul 2020. Necesarul de finanţare creşte, din cauza crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor a majorat cu 33 miliarde de lei suma pe care urmează să o împrumute în acest an, pentru a finanţa deficitul bugetar, în creştere din cauza crizei, şi pentru a plăti datoriile ajunse la scadenţă.

„Necesarul brut de finanţare pentru anul 2020 se revizuieşte la suma de 120 miliarde lei, determinat de nivelul previzionat de 6,7% din PIB (cca. 72,5 miliarde lei) al deficitului bugetar, urmare a primei rectificări bugetare aprobată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului, precum şi de volumul datoriei de refinanţat în anul 2020, în sumă de circa 47,4 miliarde lei”, se arată într-un document al Ministerului Finanţelor.

La începutul acestui an, Finanţele estimau că necesarul brut de finanţare la nivel guvernamental este de cca 86,9 miliarde lei, determinat de un nivel previzionat al deficitului de 3,6% din PIB (cca 40,6 miliarde lei), precum şi de un volum al datoriei de refinanţat în sumă de cca 46,3 miliarde lei.

Aşadar, cea mai mare sumă de finanţat va fi deficitul, în creştere semnificativă, cu aproape 32 miliarde lei, din cauza crizei.

„Ţinând cont de obiectivul limitării riscului valutar, cât şi de cel al dezvoltării pieţei titlurilor de stat, deficitul bugetar urmează să fie finanţat în mod egal atât de pe piaţa internă, cât şi de pe piaţa externă”, afirmă Finanţele.

Suma planificată a fi atrasă de pe pieţele externe prin emisiuni de euroobligaţiuni se majorează la circa 7,7-8 miliarde euro, iar cea de pe piaţa internă la circa 70 miliarde lei.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite