Câte maşini şi motociclete au cumpărat românii prin programele Rabla Clasic si Rabla Plus. Situaţia, prezentată de AFM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Un număr de 21.770 de autovehicule şi 140 de motociclete au fost achiziţionate prin programele Rabla Clasic şi Rabla Plus din acest an, de la demararea lor şi până în prezent, transmite Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Potrivit sursei citate, în cadrul Programului Rabla Clasic 2021, s-au înscris la producători/dealeri auto, 33.199 persoane fizice. 

Pentru persoane juridice, a fost publicată săptămâna aceasta pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu o nouă listă conţinând 110 dosare acceptate pentru 184 autovehicule.

De asemenea, până în prezent au fost acceptate un număr total de 883 dosare pentru 1.388 autovehicule şi 13 contestaţii pentru 18 autovehicule. S-au înscris la producători/dealeri auto 723 persoane juridice. Până în prezent au fost achiziţionate 339 de autovehicule.

Datele transmise de AFM arată că, în cadrul Programului Rabla Plus 2021, s-au înscris la producători/dealeri auto, 5.276 persoane fizice, până în prezent fiind achiziţionate 1.006 autovehicule noi (603 pur electrice, 401 electrice hibride şi 2 motociclete electrice).

Pentru persoane juridice au fost publicate săptămâna aceasta 101 dosare acceptate pentru 141 autovehicule electrice, dintre care 97 pur electrice şi 44 electrice hibride. De asemenea, au fost publicate 3 contestaţii pentru 22 autovehicule (11 pur electrice şi 11 electrice hibride).

În total, pentru Rabla Plus au fost acceptate un număr de 778 dosare pentru 1.270 autovehicule, dintre care 819 pur electrice, 450 electrice hibride şi 1 motocicletă electrică şi 14 contestaţii pentru 39 autovehicule (24 autovehicule pur electrice şi 15 electrice hibride).

S-au înscris la producători/dealeri auto 655 persoane juridice. Până în prezent au fost achiziţionate 345 autovehicule noi (201 pur electrice şi 144 electrice hibride).

Listele dosarelor acceptate în cadrul acestor programe sunt publicate pe site-ul www.afm.ro, la secţiunile aferente Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus.

Totodată, AFM anunţă că, persoanele juridice care au fost acceptate se pot adresa producătorilor/dealerilor auto validaţi în Programele Rabla şi Rabla Plus, listele acestora fiind disponibile pe site-ul instituţiei.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat, vineri, că va suplimenta din nou bugetul alocat persoanelor fizice în cadrul Programului Rabla Plus cu 40 milioane de lei.

Potrivit sursei citate, bugetul alocat iniţial pentru persoanele fizice, în valoare de 200 milioane de lei a fost rezervat integral în mai puţin de două luni de la lansarea programului. 

De asemenea, prima suplimentare din acest an, în valoare de 20 milioane lei a fost epuizată, „demonstrând interesul cetăţenilor faţă de autovehiculele electrice, mai prietenoase cu mediul înconjurător”, spun reprezentanţii AFM.

În cadrul Programului Rabla Plus, se acordă două tipuri de ecotichete, respectiv 45.000 de lei pentru maşinile pur electrice şi 20.000 de lei pentru maşinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou. 

Cei care vor dori să renunţe la o maşină veche, poluantă, şi să achiziţioneze un autovehicul electric vor beneficia atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât şi de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri