Cât vei plăti pe asigurarea RCA în funcţie de vârsta pe care o ai şi de capacitatea cilindrică a motorului maşinii - INFOGRAFIE

0
0
Tarifele ar putea fi ajustate de către companiile de asigurări în funcţie de istoricul daunelor şoferilor, însă sistemul bonus-malus nu este implementat integral în România FOTO 123RF
Tarifele ar putea fi ajustate de către companiile de asigurări în funcţie de istoricul daunelor şoferilor, însă sistemul bonus-malus nu este implementat integral în România FOTO 123RF

Persoanele fizice vor plăti în următoarele şase luni pentru poliţele asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) între 541 de lei şi 3.087 de lei pe an, în funcţie de vârstă şi de capacitatea cilindrică a motoarelor, potrivit tarifelor maximale calculate de Autoritatea de Supraveghere Financiară Financiară (ASF) şi cuprinse în Hotărârea de Guvern publicată de Ministerul Finanţelor.

Teoretic, tarifele ar putea fi ajustate de către companiile de asigurări în funcţie de istoricul daunelor şoferilor, însă sistemul bonus-malus nu este implementat integral în România. În plus, potrivit specialiştilor, chiar dacă acestea sunt tarife maximale, este de aşteptat ca toate companiile de asigurări să vândă poliţele doar la preţul maxim, pentru a reduce pierderile cauzate de îngheţarea preţurilor. 

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a atras atenţia încă de săptămâna trecută că tarifele RCA stabilite de ASF pentru persoane fizice sunt mai mari cu 30% faţă de nivelul din luna februarie a acestui an. De exemplu, potrivit datelor din raportul Milliman, citate de ASSAI, tariful RCA pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc, deţinut de o persoană cu vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani, era de 466 de lei pe an în februarie, faţă de tariful de 610 lei stabilit acum de ASF. Adică o majorare de peste 30%.    

Cele mai mici tarife pentru poliţele RCA le vor plăti posesorii de autoturisme cu o capacitate cilindrica cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc, cu o vârstă de peste 60 de ani, respectiv 541 de lei pe an. Cele mai mari tarife pentru asigurarea auto obligatorie o vor avea de achitat şoferii cu vârsta sub 25 de ani, care deţin un autoturism cu o capacitate cilindrică a motorului de peste 2.500 cmc, respectiv 3.087 de lei pe an. 

Pentru categoria cea mai răspândită, a maşinilor cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc, o poliţă RCA va costa 541 de lei pentru un şofer cu vârsta peste 60 de ani, 611 lei pentru cei cu vârsta cuprinsă între 51 şi 60 de ani, 617 lei pentru 41-50 de ani, 610 de lei pentru 31-40 de ani, 800 de lei pentru 26-30 de ani şi 985 de lei pentru tinerii sub 25 de ani.

Pentru maşinile cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.401 şi 1.600 cmc, poliţele RCA au un preţ anual cuprins între 629 de lei şi 1.166 de lei, în funcţie de vârsta şoferilor, pentru categoria 1.601-1.800 cmc, preţul variază între 691 de lei şi 1.294 de lei, iar pentru maşinile cu capacitate cilindrică între 1.801 şi 2.000 de lei, o poliţă costă între 798 şi 1.516 lei.

Preţurile, îngheţate pentru şase luni

Preţurile au fost stabilite de către ASF pe baza unei formule de calcul. Astfel, tariful include „frecvenţa daunelor, dauna medie, daunele întâmplate, dar neraportate (IBNR), inflaţia daunelor şi încărcarea de siguranţă, care determină prima de risc, la care se adaugă cheltuielile de achiziţie şi administrare, fixe şi variabile, precum şi încărcarea de Bonus/Malus (15%) şi cota de profit (1%)“. Pe baza acestei formule s-au stabilit tarifele care vor fi în vigoare timp de şase luni.

Două companii de pe piaţa asigurărilor RCA, Astra şi Carpatica Asig, au intrat în faliment, iar City Insurance şi Euroins se află în diverse proceduri speciale. Pe piaţa RCA au rămas acum doar opt jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama şi Uniqa.

INFOGRAFIE tarife RCA
Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri