Persoanele care au lucrat la Combinatul Chimic din Arad ar putea ieși mai repede la pensie. Poluarea le aduce acest drept

0
Publicat:

Cei care au lucrat la Combinatul Chimic din Arad, construit la îndemnul Elenei Ceaușescu, vor putea ieși cu doi ani mai repede la pensie fără penalizări.  

Combinatul chimic din Arad FOTO Facebook Aradul de Altădată
Combinatul chimic din Arad FOTO Facebook Aradul de Altădată

Asta prin legea iniţiată de către deputaţii PNL de Arad Sergiu Bîlcea şi Glad Varga, lege care prevede pensionarea mai rapidă a zeci de mii de arădeni. Această lege a trecut de un hop important și anume votul Senatului.

Senatorii au votat favorabil legea care prevede că persoanele expuse la poluarea generată de Combinatul Chimic Vladimirescu, care locuiesc de peste 30 ani în Arad, Vladimirescu, Horia, Cicir și Mândruloc se pot pensiona anticipat cu doi ani, fără penalizare.

Deputații arădeni Sergiu Bîlcea și Glad Varga FOTO arhivă personală
Deputații arădeni Sergiu Bîlcea și Glad Varga FOTO arhivă personală

Propunerea legislativă pe care am iniţiat-o împreună cu Sergiu Bîlcea pentru a extinde categoria de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare a fost adoptată de Senat cu majoritate de voturi. Urmează dezbaterile procedurale şi în Camera Deputaţilor, unde sper că va exista aceeaşi direcţie favorabilă adoptării, pentru că practic se elimină discriminarea oamenilor afectaţi de emisiile de gaze şi vapori provenite de la fostul Combinat de Îngrăşăminte Chimice din zona judeţului nostru”, a spus deputatul Glad Varga.

Deputatul Sergiu Bîlcea a declarat: „Este un act de dreptate pentru locuitorii de aici, care trebuie să beneficieze de facilități similare cu alte localități afectate de poluare. Legislația prevede acest tip de facilități pentru zonele afectate de poluare, este și cazul celor din localitățile amintite. Sperăm să avem o lege favorabilă, care ajută foarte multe persoane din Arad, Vladimirescu, Horia, Cicir și Mândruloc!”.

Închis în 1990, combinatul SC Archim SA Arad nu a mai putut fi privatizat. Combinatul a fost lichidat, după ce a fost vândut unei firme din Târgu-Jiu. A fost tăiat în bucăţi, iar inoxul şi platina, exportate.

Arădenii care au lucrat în cadrul combinatului și care nu au ieșit încă la pensie se arată încântați de acest lucru.

Am auzit de această posibilitate și aștept să văd dacă se concretizează ceva”, a spus unul dintre foștii angajați ai combinatului.

Înainte de 1990 la combinat lucrau aproximativ 10.000 de persoane.

Istoria combinatului

Istoria combinatului este legată de familia Ceauşescu. În anii 1970, Elena Ceauşescu şi-a dorit un nou combinat chimic. Din avion, ea a arătat locul, în apropierea oraşului Arad. În 1977 a fost dat în funcţiune, deşi func­ţiona numai Fabrica de îngrăşă­minte complexe, iar în 1985 a fost pusă în funcţiune Fabrica de amoniac care producea 900 tone/zi şi cea de uree, 1.300 tone/zi.

Cel mai prolific an din istoria Combinatului chimic de la Arad a fost 1986, chiar dacă el nu a funcţionat niciodată la întreaga sa capacitate. Motivul invocat întotdea­una a fost lipsa gazului metan, pentru că Aradul era capăt de conductă.

La 1 noiembrie 1990, fostul premier Petre Roman a hotărât oprirea lui pentru a-l salva pe cel de la Târgu-Mureş. Peste 2.000 de oameni au rămas şomeri, primii şomeri ai Aradului. A fost printre primele firme din ţară care s-a închis.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite