Cât costă înfiinţarea unei culturi de căpşuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O cultură de căpşuni necesită o investiţie de circa 12.000 de lei, iar veniturile pot ajunge la 50.000 de lei pe an
O cultură de căpşuni necesită o investiţie de circa 12.000 de lei, iar veniturile pot ajunge la 50.000 de lei pe an

„Adevărul“ vă prezintă cât costă înfiinţarea unei culturi de căpşuni. Românii au fost iniţial „căpşunarii“ Europei, iar apoi au început să lucreze tot mai mult în construcţii. Între timp, mulţi au început să cultive propriile plantaţii, din moment ce această activitate este bănoasă.

Cât costă înfiinţarea unei culturi de căpşuni. Solul

În primul rând trebuie bine ales terenul. Mai exact, zona trebuie să fie de şes, ca să nu fie solul rece, deoarece asta înseamnă o productivitate mai mică şi o recoltare mult mai târzie. Dacă este pe sol cultura, picurătorul şi folia costă 5.000 de lei la hectar, a declarat, pentru „Adevărul“, Vasile Ignat, un fermier care cultivă căpşuni în zona Halmeu, din judeţul Satu Mare. Aceasta este considerată „capitala căpşunilor“ din România. Picurătorul asigură irigarea prin picurare şi este necesar pentru o recoltă mai bună.

   

Plantele 

Stolonul costă între 15 şi 30 de bani bucata, în funcţie de unde îl aduci, spune Ignat. Cum la un metru liniar se pun 4-5 plante, la un hectar sunt necesare circa 4-5.000 de plante, potrivit fermierului. Asta înseamnă 1.500 de lei.

Cât costă înfiinţarea unei culturi de căpşuni. Îngrăşăminte

Mai departe, cultura are nevoie de îngrăşăminte. Ignat foloseşte bălegar de vacă. La un hectar, sunt necesare trei camioane de bălegar, fiecare costând câte 1.000 de lei. În total, îngrăşământul costă alţi 3.000 de lei. Atenţie, acesta este obligatoriu pentru o producţie mai mare, avertizează Ignat.

Tratamentele pentru o cultură de căpşuni

Orice cultură are nevoie de tratamente, dacă există multe ploi acide. Sunt necesare tratamente cu cupru, dar şi împotriva dăunătorilor. Acestea acontează cam 500 de lei pe hectar.

Cât costă înfiinţarea unei culturi de căpşuni. Întreţinere

Plantaţia are nevoie şi de îngrijire: trebuie plivită, prăşită. Aici ar fi necesari 5-6 oameni pe zi pentru un hectar. Iar aceştia costă 7 lei pe oră fără mâncare sau 5-6 lei dacă proprietarul le oferă şi mâncare. „Marea problemă este că nu prea mai avem oameni. Şi cine vine nu prea îi interesează, te face să renunţi. Foarte mulţi pleacă în Germania şi Austria“, spune Ignat.

Prăşitul mai adună 500 de lei la costuri. 

La acestea se mai adaugă şi baloţi de paie pentru cei care nu folosesc folie. Paiele se pun pentru a nu se murdări căpşunilor, care trebuie livrate curate magazinelor. La un hectar sunt necesari 500 de baloţi, fiecare costând 6 lei. În final, numai paiele costă alţi 3.000 de lei.

Recoltatul 

Ca să recoltezi un hectar de căpşuni într-o zi sunt necesari 15 oameni, care să lucreze 12 ore. La 6 lei pe oră, asta înseamnă în jur de 1.100 de lei. Unele soiuri, aduse din Italia, fac flori trei luni în continuu, astfel că trebuie un alt fel de recoltat. Fermierul spune, însă, că acestea sunt migăloase şi necesită mai mult îngrăşământ.

Mentenanţa

După recoltat, cultura nu se lasă de izbelişte. Trebuie cosite frunzele, iar toate tratamentele din primăvară trebuie repetate, pentru a nu fi atacate de dăunători. Aceste lucrări adaugă iarăşi 500 de lei pe hectar.

Astfel, costul ar fi în jur de 12.100 de lei în varianta cu folie, fără a pune la socoteală costul terenului în sine.

Vasile Ignat avertizează că în primul an de la înfiinţarea culturii nu se obţine nimic. Iar o plantaţie nu trebuie menţinută apoi mai mult de trei ani, dacă vrei recolte bunicele.

În privinţa banilor care pot fi scoşi, fermierul spune că, la o producţie de 10 tone pe hectar şi un preţ mediu de 5 lei pe kilogram, se ajunge la 50.000 de lei. În cazuri fericite se pot produce şi 14 tone, astfel că veniturile ar urca şi mai mult.

Cât costă înfiinţarea unei culturi de căpşuni: impozitul agricol

Pe de altă parte, el atrage atenţia că în acest an va fi o criză de supra-producţie, deoarece suprafeţe tot mai mari sunt cultivate cu căpşuni, ceea ce face ca preţurile să scadă. Mai departe, acest fapt afectează veniturile producătorilor. De asemenea, şi impozitul agricol va avea un impact mare, deoarece o parte dintre venituri vor merge către state, ceea ce va scădea profitul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite